Premijer Federacije BiH

Nikšić najavio prvi korak za formiranje "federalnog USKOK-a"

pnuskok
02.07.2023.
u 16:21

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) ponovno je obećao veći angažman vlasti u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, najavivši konkretne korake.

Napomenuo je kakoje na kraju prvog mandata premijera FBiH 2014. poduzeo konkretne korake za formiranje posebnog odjela entitetskog tužiteljstva koji će se boriti protiv kriminala i organiziranog kriminala, nazivajući ga "federalnim USKOK-om".

Nikšić je istaknuo kako je razgovarao s predstavnicima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine kako bi se konačno započelo formiranje posebnih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH koji će se baviti navedenim. Ukazao je i što bi trebao biti prvi korak, piše Klix.ba

"Prvi korak je pronaći odgovarajući prostor. Izgradnja palače pravde, namjenske građevine za smještaj posebnih odjela treba nam da poboljšamo uvjete rada sudova i tužiteljstva, ali naša država nema vremena čekati njenu izgradnju kao uvjet za početak primjene zakona. Umjesto toga ćemo pronaći smještaj u nekoj od postojećih građevina", poručuo je Nikšić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH će pomoći u svim tehničkim aspektima te je namjera primjeniti neki od međunarodnih standarda u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, i to po uzoru na države koje imaju zavidne rezultate na ovom polju.

"Set antikorupcijskih zakona usvojili smo 2014., a na snagu su stupili 2015. Prethodna vlada se pobrinula da taj set zakona nikada ne zaživi, već da ostanu puko slovo na papiru. Nastavljamo tamo gdje smo stali 2015.", rekao je Nikšić.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?