Godišnjica

Navršilo se četvrt stoljeća od smrti Joze Leutara

28.03.2024.
u 12:31

Obitelj, neutješna zbog smrti svog voljenog, unatoč brojnim izazovima nastavlja borbu za istinu

Danas se navršava 25 godina od smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutarnjih poslova Joze Leutara na kojega je, podsjećamo, 16. ožujka 1999. u jutarnjim satima izvršen atentat, a koji je od zadobivenih ozljeda podlegao 28. ožujka 1999. Danas, četvrt stoljeća poslije, obitelj pokojnog Leutara, kao i dobar dio javnosti, traži odgovore na pitanja tko je i zašto naručio i izvršio atentat na zamjenika ministra. Unatoč nepostojanju odgovora, obljetnica njegove smrti prilika je za ukazati na potrebu intenziviranja istrage i konačnog epiloga procesa koji traje dugi niz godina, uz naglasak kako sve navedeno mora vratiti povjerenje u pravdu i sustav. Obitelj, neutješna zbog smrti svog voljenog, unatoč brojnim izazovima nastavlja se boriti za istinu, uz podsjećanje koliko je značajno očuvati sjećanje na žrtvu, a u svojoj borbi došli su i do najveće sudske instance u državi. Obitelj Joze Leutara, naime, pokrenula je 2020. godine žalbu pred Ustavnim sudom BiH jer nisu pronađeni ubojice ni nalogodavci.

Ustavni sud BiH usvojio je žalbu Ivice Leutara, sina nekadašnjega doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, te je uz napomenu da istraga o smrti Joze Leutara nije završena, Ustavni sud zaključio kako postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi sukladno zahtjevu ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage.

Dana 16. ožujka 1999. godine u naselju Ciglane u Sarajevu izvršen je atentat na Jozu Leutara, koji je nakon 12 dana preminuo od posljedica ranjavanja, 28. ožujka iste godine. Unatoč proteklom vremenu, počinitelji ovog gnusnog zločina još uvijek nisu otkriveni i privedeni pravdi, ostavljajući otvoreno pitanje pravde i odgovornosti. Podsjećamo, 16. ožujka u Sarajevu je obilježena 25. godišnjica atentata na zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH i predsjednika Županijskog odbora vrhbosanske županijske organizacije HDZ-a BiH Jozu Leutara. U znak poštovanja prema njegovoj žrtvi vijence su, uz članove obitelji Leutar, položili i članovi ŽO HDZ-a BiH, čime su odali počast njegovu životu i doprinosu zajednici. Ovaj dan podsjeća nas na važnost očuvanja sjećanja na žrtvu, ali i obvezu nastavka borbe za istinu i pravdu, priopćili su tada iz HDZ-a BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?