Spasioci nisu bili dovoljno blizu

Nakon zvorničkog slučaja otvara se pitanje ima li na kupalištima dovoljno spasilačkih ekipa

09.08.2016.
u 09:00

Slučaj Andreja Beuca (34), skakača iz Slovenije koji je sudjelovao na natjecanju u skokovima u vodu s mosta u Zvorniku, šokirao je sve nazočne i širu javnost.

Opasno je i za zdrave osobe

Naime, skočivši osmi po redu stilom “lasta”, nakon tog atraktivnog skoka nije izronio iz vode. Očevici tvrde da se u čak dva navrata nakratko pojavila njegova ruka na površini, kojom kao da je davao znak da nešto nije u redu, ali spasioci, ronioci i njegovi kolege koji su skočili u pomoć nisu ga uspjeli pronaći u valovima zamućene rijeke Drine. Dakako da ovaj tragičan slučaj otvara i neka pitanja poput onih je li na takvim natjecanjima dovoljan broj spasilačkih ekipa, jesu li mjesta s kojih se skače dovoljno osigurana te jesu li oni koji skaču dovoljno zdravi za takvo što. Podsjećanja radi, u BiH su učestala natjecanja u skokovima s mostova, pa čak i s nekih vodopada. Osim već tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, poznato je i da se Banjoj Luci skače s Gradskog mosta kod Kastela u Vrbas, a posljednjih godina ovakva natjecanja se održavaju i u Jajcu odakle se skače s vrha vodopada. Iako se prije održavanja ovakvih natjecanja najviše govori u marketinškom smislu o turizmu, ili pak tradiciji, malo tko govori ili upozorava na opasnosti koje vrebaju sudionike ovakvih natjecanja. Psiholozi ovakve skokove tumače kao ekstremno samodokazivanje i igru na ivici smrti, a ima i onih koji smatraju kako je riječ o patološkom egzibicionizmu i željom za dokazivanjem kako je ta osoba vrijedna divljenja i poštovanja. S druge strane, ni liječnici ne preporučuju skakanje s većih visina u hladne rijeke i jezera, a razlog je što može nastupiti trenutačna smrt zbog promjene temperature, a to se može dogoditi i zdravim osobama.

Neoprezni skokovi

Neoprezni skokovi također mogu dovesti do trenutačne paralize, doživotnog invaliditeta, pa čak i utapanja. Jedan od najpoznatijih sarajevskih ortopeda dr. Davor Perinović kaže da ovakvi skokovi najčešće dovode do ozljeda vratnog dijela kralješnice, i to s teškim posljedicama. - Prilikom neosiguranih skokova kupači najčešće udare tjemenom o dno i tu dolazi do pucanja petog kralješka uslijed ogromnog pritiska na kralježnicu, kaže dr. Perinović. Iako se kupačima savjetuje da ne skaču u mutnu vodu i na mjestima gdje ne poznaju dno, malo tko se pridržava tih uputa. A Drina u kojoj je život izgubio Slovenac Andrej Beuc bila je mutna. Naime, skakanje u rijeke i jezera opasno je jer se ne vidi što je u vodi, a dno se često mijenja. Statistike pak otkrivaju kako je smrtnih slučajeva nakon skokova s mostova u BiH malo, zato što je organizacija ovakvih natjecanja skoro uvijek na visokoj razini, a malo je onih koji skaču zbog adrenalina, za razliku od susjedne Srbije gdje je zabilježeno nekoliko utapanja zbog samodokazivanja. •

Nastavljena je potraga za skakačem Andrejem Beucom iz Slovenije (34). Predsjednik općine Mali Zvornik Zoran Jevtić za Klix.ba je kazao kako je na spašavanju skakača bila angažirana tvrtka Euro Security iz Beograda te da su spasioci posjedovali sve potrebne licencije za spašavanje. Iz Euro Securityja za Klix.ba su rekli da spasioci nisu bili adekvatno raspoređeni te da je zato, najvjerojatnije, došlo do utapanja skakača. - Dvije ekipe bile su angažirane na spašavanju, a da smo bili postavljeni gdje treba, vjerojatno ne bi došlo do utapanja - rečeno je

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije