Državni sud BiH iz ladice izvukao "slučaj" Hrvata u BiH

Nakon osam godina Jelaviću se opet sudi za 'hrvatsku samoupravu'

'PRESS HDZ ANTE JELAVIC SNIMIO S. LASIC'
06.05.2014.
u 09:29

Optužnica protiv Ante Jelavića, nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH

Sudsko vijeće Državnoga suda BiH, kojim će predsjedati sutkinja Tatjana Kosović, za četvrtak je sazvalo početak nove glavne rasprave koja je još početkom ovog stoljeća pokrenuta protiv Ante Jelavića, u to vrijeme predsjednika HDZ-a BiH, člana Predsjedništva BiH, a jedno razdoblje i ministra obrane FBiH. Kako nam je potvrdio njegov odvjetnik Josip Muselimović, ovaj maratonski postupak se vodi zbog osnova sumnje da je obavljajući navedene dužnosti počinio kaznena djela podrivanja vojne i obrambene moći i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Jelavićeva obrana

U svoju obranu, davne 2004., optuženi Ante Jelavić je izjavio:

“Časni sude, nisam kriv! Borio sam se za preoblikovanje daytonske BiH u kojoj bi moj narod, zajedno s druga dva konstitutivna naroda imao potpunu ravnopravnost. Borio sam se za ono za što se danas zalaže svaki normalan čovjek. To i ništa više i ništa manje!”

Tako je nakon punih osam godina ponovno ‘odmrznut’ slučaj “hrvatske samouprave” u kojem se, osim Jelaviću, sudilo i Miroslavu Prci, bivšem ministru obrane FBiH i Draganu Ćurčiću, generalu HVO-a, koji se terete da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, to jest HVO-a, ugrozili vojnu moć BiH. Za razliku od odmah oslobođenog Ćurčića, Žalbeno vijeće ovog suda je Prci još 2006. prvostupanjsku presudu od jedne i pol godine zatvora preinačilo u oslobađajuću presudu, čime je prihvaćena žalba njegovih branitelja u tom slučaju, potvrđeno je u Sudu BiH. Prvostupanjskom presudom Prce je bio proglašen krivim da je kao ministar obrane u vrijeme pokušaja uspostave hrvatske samouprave u BiH navodno zloupotrijebio položaj i naredio da se pripadnici HVO-a pošalju iz vojarni kućama na čekanje.

Miroslavu Prci je bila ostala na snazi četverogodišnja zatvorska kazna koju izdržava zbog slučaja “Hercegovačka banka”.

Osuđen pa oslobođen

Nagodbom s tužiteljstvom Prce je u tom slučaju osuđen na pet godina zatvora, ali ga je nekadašnji predsjednik FBiH Niko Lozančić iskoristivši svoje zakonsko pravo pomilovao za godinu dana. Inače, suđenja su često odgođena na zahtjev Jelavićeva branitelja koji je navodio da njegov klijent ne može pratiti slijed rasprava na suđenju u vezi s hrvatskom samoupravom istodobno sa suđenjem u vezi Hercegovačke banke u kojem ga se teretilo za pronevjeru novca što ga je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH. Tužitelj John McNair prethodno je povukao dio optužnice koji se odnosi na četvoricu od sedam optuženih hrvatskih dužnosnika u BiH, a radilo se o Petru Miliću, Marku Tokiću, Zdravku Batiniću i Ivi Andriću Lužanskom. Naime, oni nisu bili na rukovodećim pozicijama s kojih bi mogli ugrožavati teritorijalni integritet BiH, pa takva odluka tužitelja McNaira i nije iznenađenje.     

Ključne riječi

Komentara 1

VR
vrabac33
10:15 07.05.2014.

To je samo jean dio, smješne su konstatacije slabljenje nekakve oružane sile. Taj Prceta opljačkao je jadne vojnike, plaće i ostale naknade. On i Jelavić su one vreće love koje smo dobijali iz RH uredno slagali u svoje podrume. Samoupravom samo su htjeli zataškati svoj kriminal. Znaju oni kako su djelili novce iz hercegovačke banke. Klali su kravu radi bifteka. Oni su nanjeli najveću štetu hrvatskom narodu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije