podaci INZ-a u HNŽ-u

Muškarci najčešće obolijevaju od karcinoma pluća, a žene dojke

01.09.2018.
u 12:50

Institut za zdravlje i sigurnost hrane kontinuirano vodi evidenciju o broju oboljelih od malignoma preko registra koji se “puni” prikupljenim podacima iz “Prijava oboljelog od maligne neoplazme”. Prema važećim propisima, te prijave su dužni dostavljati nadležni liječnici sa svih razina zdravstvene zaštite. No iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) ističu kako tu obvezu ne ispunjavaju svi liječnici, tako da se svi podaci iz registra kojima raspolaže INZ uzimaju s rezervom. Ipak, na osnovi prikupljenih podataka, evidentan je sveukupan porast obolijevanja od malignih neoplazmi u posljednjih sedam godina, što se odnosi i na mlađu populaciju. Porast obolijevanja od malignih neoplazmi prisutan je na cijelom teritoriju Federacije BiH. Prema izvješćima Federalnog zavoda za javno zdravstvo (FZJZ), najviše oboljelih je evidentirano u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja je ujedno treća po obujmu obolijevanja na području cijele Federacije BiH.

Prema podacima iz registra INZ-a, na području ove županije tijekom 2017. godine zabilježeno je ukupno prijavljenih 1067 oboljelih od malignih neoplazmi (karcinom). Najviše oboljelih je dobi iznad 65 godina (596 prijavljenih slučaja), zatim od 50 do 64 godine (376 prijavljenih), potom 25 do 49 godina (83 prijavljena), od 15 do 24 godina (četiri prijavljena slučaja), od 7 do 14 godina (tri prijavljena slučaja) i na kraju od 0 do 6 godina (pet prijavljenih slučaja). Kada je pak riječ o prosjeku dobi oboljelih osoba, ona je, prema podacima INZ-a, 65 godina. Na osnovi pristiglih prijava, u Institutu kažu da se može govoriti o nekoliko vodećih malignih neoplazmi kod muškaraca i kod žena. Vodeća maligna oboljenja kod muškarca su pluća, bronha i traheja, a zabilježen je broj oboljelih od 27 posto, rak debelog crijeva 13 posto, prostate 9 posto, jetara 6 posto. Kada je pak riječ o malignim oboljenjima kod žena, to su najčešće karcinom dojke - 21 posto, genitalnoga sustava - 13 posto, rak debelog crijeva - 12 posto, traheja, bronha, jezika - 7 posto. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije