Provjerili smo cijene i troškove života u bh. gradovima

Mjesec dana boravka djeteta u vrtiću najviše se plaća u Sarajevu - 356 KM, gotovo 100 KM više nego u Banjoj Luci

vrtić
09.03.2024.
u 17:56

Prošlu godinu zasigurno ćemo pamtiti po strelovitom rastu cijena. Mlijeko, meso, jaja, brašno, gorivo, režije, stanarina, odjeća i obuća, vrtići, teretane... - poprilično je duga lista proizvoda i usluga koji bilježe promjene u cijenama. No, najveći problem je, upozoravaju i iz udruga za zaštitu potrošača, što prihodi ne prate rast cijena svih proizvoda, koje gotovo na dnevnoj razini dočekuju bh. potrošače.

Plaće i troškovi

Poskupljenja sve teže podnose i potrošači koji, kažu, ne vide kraj u moru poskupljenja. - Ne mogu reći da smo ljuti, ljuti smo bili kada je krenuo vrtoglav rast cijena, ali sada smo razočarani. Svi kao poduzimaju neke mjere, međutim, te mjere najmanje vidimo mi obični građani koji jedva “krpamo” kraj s krajem. Imamo konstantan stampedo rasta cijena, stalno je nešto skuplje, teško je sve pratiti. Čujem da se već “šuška” o novom rastu cijena pojedinih usluga, neka nam je Bog na pomoći da sve preživimo. Samo to imam reći jer konkretnije mjere pomoći od vlasti, koliko vidim, teško ćemo dočekati - priča nam ogorčena sugovornica. Kako se živi u kojem gradu, kolika je mjesečna zarada, koliko je novca potrebno za vrtiće, javni prijevoz, slobodne aktivnosti, provjerili smo na stranici Numbeo, globalnoj bazi podataka koja prikuplja podatke o troškovima života. Kada je riječ o plaćama, jasno je da one ni u jednom bh. gradu nisu na zadovoljavajućoj razini s obzirom na to da je, prema podacima Numbea, u svakom od ovih gradova obiteljima potrebno više od 3500 KM mjesečno. Prosječna mjesečna zarada u Mostaru je 1216 KM, Sarajevu 1495 KM, Banjoj Luci 1159 KM, Tuzli 1145 KM te 1140 KM u Zenici. Kada je riječ o javnom prijevozu, cijena je uvjerljivo najviša u Tuzli. Za mjesec dana vožnje javnim prijevozom potrebno je izdvojiti u prosjeku 80 KM. U Mostaru se za mjesec dana korištenja usluge javnog prijevoza izdvaja 57,50 KM, Sarajevu 53 KM, Banjoj Luci 57 KM te 55 KM u Zenici. Što se tiče onih koji nemaju vlastiti automobil, a ne da im se voziti autobusom i tramvajem, pa najčešće koriste usluge taksija, njihove cijene se ne razlikuju znatno od grada do grada u BiH. Najskuplji taksi-start je u Mostaru i stoji 3 KM, dok je u svim ostalim gradovima sam start jeftiniji za 0,50 KM i stoji 2,50 KM. Taksisti nude i uslugu čekanja na određenoj lokaciji, a za tu uslugu jednako se, kao i za sam start, najviše novca izdvaja u Mostaru - 18 KM.

Sat vremena čekanja taksist će vam u Sarajevu naplatiti 11 KM, u Banjoj Luci 15 KM, dok je u Tuzli i u Zenici ta usluga najjeftinija i u tim gradovima ćete je platiti 10 KM. Obitelji koje imaju djecu predškolske dobi moraju se pobrinuti da su njihovi mališani na sigurnom dok su oni na poslu. Jedan od najčešćih izbora roditelja je vrtić, gdje djeca s vršnjacima stječu nova prijateljstva, znanja, vještine...

No, ono što roditelje ponekad odvraća od vrtića je cijena.

Najviše novca za vrtić izdvaja se u Sarajevu, gdje mjesec dana boravka u vrtiću stoji 356 KM. Ista usluga u Mostaru plaća se 37 KM manje nego u Sarajevu i stoji 319 KM. Oko 100 KM manje izdvajaju i roditelji u Banjoj Luci nego u glavnom bh. gradu - 260 KM, a u Tuzli i Zenici oko 70 KM manje.

Slobodne aktivnosti

Provjerili smo i koliko se u kojem gradu izdvaja za slobodne aktivnosti, poput odlaska u teretanu, najma teniskog terena ili pak odlaska u kino. Analizirajući cijene teretana, dolazi se do zaključka da je u Banjoj Luci najjeftinija te da je 10-ak KM niža nego, primjerice, u Sarajevu.

Mjesec dana treninga u Mostaru u prosjeku stoji 52 KM, Sarajevu 54 KM, Banjoj Luci 45 KM, Tuzli 47 KM te 45 KM u Zenici. Najam teniskog terena po satu, kao i većina drugih stvari, najskuplji je u Sarajevu i stoji 36 KM. Tenisači u Mostaru po satu plaćaju 23 KM, Banjoj Luci 26 KM, Tuzli 20 KM te 23 KM u Zenici.

Odlasci u kino, odnosno ulaznica za jednu projekciju varira od 7 do 10 KM. Najjeftinija je u Banjoj Luci, a najskuplja u Sarajevu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?