Vlada FBiH

Mirovine uvećane za pet posto bit će isplaćene 5. veljače

storyeditor/2024-01-29/delic_mirovine.jpg
31.01.2024.
u 08:00

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovitog usklađivanja mirovina, počevši od 1. siječnja 2024. godine, trebao kretati od 6 posto do 7 posto

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objavio je jučer da je Vlada FBiH donijela zaključak o akontativnom povećanju mirovina za 2024. godinu te da će uvećane siječanjske mirovine biti isplaćene već 5. veljače ove godine. Riječ je o usklađivanju koje se, podsjetio je ministar Delić, u skladu sa Zakonom o MIO vrši redovito godišnje, svakog 15. travnja, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indeksa potrošačkih cijena (CPI), procjena je da bi se postotak redovitog usklađivanja mirovina, počevši od 1. siječnja 2024. godine, trebao kretati od 6 posto do 7 posto. - Mirovine uvećane na ovaj način isplaćivale su se u travnju, retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dvaju navedenih parametara u zbroju daje iznos usklađivanja. Ako bude odstupanja u zbroju ovih dvaju iznosa prilikom objave službenih podataka u travnju, razlika u mirovinama od siječnja do travnja, nastala po ovoj osnovi, isplatit će se umirovljenicima u travnju - najavio je ministar Delić.

Uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj umirovljenika, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se u petak s ravnateljem Federalnog zavoda MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu s člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje.

Vlada FBiH odobrila je akontativno usklađivanje mirovina u iznosu od pet posto od 1. siječnja 2024. godine, a koje će se umirovljenicima isplaćivati od 5. veljače ove godine.

Vlada Federacije BiH jučer je na žurnoj, telefonski održanoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, primila na znanje i odobrila odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju mirovina u skladu s člankom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju u iznosu od pet posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?