REAKCIJE

Ministar Bunoza: RS želi da zadrži stare nadležnosti Suda BiH

26.08.2023.
u 18:32

Smatramo da to je protivno međunarodnim standardima, rekao je Bunoza

Na posljednjoj redovitoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 22. kolovoza, između ostalog, razmotren je i Prijedlog zakona o sudovima BiH. Taj prijedlog je vraćen na doradu Ministarstvu pravde BiH, budući je neophodno usuglasiti određene stavove, prije nego što bude upućen u državni parlament na usvajanje.

Taj dokument je podigao veliku prašinu u javnosti i zapravo, otvorio raspravu u kojoj se naglašava to kako je sužena nadležnost Suda BiH u odnosu na trenutni Zakon o Sudu BiH.

Pozicija Suda BiH

U Nacrtu zakona je predviđeno da Sud BiH može procesuirati kaznena djela samo ako su počinjena u oba entiteta ili u jednom entitetu i Distriktu Brčko.

Postojeći zakon dozvoljava Sudu BiH da procesuira kaznena djela bez obzira na to da li su počinjena samo u jednom entitetu ili ne.

Ministar pravde BiH, Davor Bunoza izjavi za portal "Avaza" danas je kazao kako se ne bi složio s tvrdnjama kako je novim Nacrtom Zakona o sudovima BiH smanjena kaznena nadležnost Suda BiH u pogledu onih kaznenih djela koja su počinjena na teritoriju jednog entiteta.

- Upravo suprotno, smatram kako je proširena kaznena nadležnost Suda BiH! Iako se kaznena nadležnost Suda BiH utvrđuje i Kaznenim zakonom BiH za određena kaznena djela, moram naglasiti kako smo prema nacrtu Zakona o sudovima, zapravo i ojačali poziciju Suda BiH na način da ne mora više nastupiti štetna posljedica iz oblasti gospodarstva, a kao što je to regulirano trenutnim Zakonom o sudu, nego je dovoljno da nastupi šteta većih razmjera za državu BiH - kazao nam je Bunoza.

Stavovi Venecijanske komisije

Što je šteta većih razmjera za državu BiH, Bunoza pojašnjava kako bi se utvrđivalo na općim sjednicama Suda BiH, gdje bi se se stvarala sudska praksa, a kao što i danas postupa Sud BiH.

- Napominjem, kako je kaznena nadležnost suda BiH regulirana u skladu sa stavovima Venecijanskog povjerenstva i kako su isti podržali ovako uređenu kaznenu nadležnost.

Moram napomenuti, da je i stav Republike Srpske da se ne mijenja kaznena nadležnost Suda BiH, a što smatramo da je protivno međunarodnim standardima. Dakle, Republika Srpska hoće da ostanu stare nadležnosti - istakao je Bunoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije