MEDITERANSKA ISHRANA

Ljudi koji žive 100 godina jedu ovih 12 namirnica

22.04.2024.
u 12:07

Grčku Ikariju jedan je stogodišnjak, koji tamo živi, opisao kao otok gdje ljudi "zaboravljaju umrijeti" te je jedna od pet plavih zona gdje ljudi najduže žive. Slavna kuharica Diane Kochilas ima obiteljske korijene u Ikariji te je za CNBC otkrila što oni jedu kako bi prkosili bolesti i smrti.

Godine 2009. grčki ljekari i istraživači otkrili su da je 13 posto Ikaraca u njihovoj studiji bilo starije od 80 godina, u usporedbi s oko 1,5 posto globalne populacije i oko četiri posto u Sjevernoj Americi i Europi. Ljudi na otoku imali su deset puta veću vjerojatnost da će doživjeti 100 godina od Amerikanaca.

Dianenina kuhinja inspirirana je Ikarijom, a evo što se sve nalazi u njenoj ostavi!

Grah i mahunarke

Grah i mahunarke su među temeljnim sastojcima ikarijanskog načina prehrane.

Njihovo dodavanje u vaše svakodnevne obroke dokazano produžuje životni vijek i može vam pomoći da postupno izbacite meso iz prehrane.

Bijeli luk

Ikarijanci se kunu da je bijeli luk ultimativni prirodni sastojak koji pruža zdravlje.
"Moja kćerka radi preventivni napitak od sirovog bijelog luka, planinskog čaja ili onog od kadulje, đumbira i meda, koji pije kad je hladno ili osjeti da će se razboljeti", otkrio je Ikarijac Yiorgos Stenos (91).

Žitarice

Integralne žitarice sastavni su dio prehrane u Ikariji.

Začinsko bilje

Na Ikariji bezbroj začinskih biljaka raste u divljini i većina njih se može uzgojiti kod kuće.

Najdugovječniji ljudi preferiraju: lovorov list, origano, vrijesak, timijan i metvicu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi važan su sastojak u mnogim receptima grčke kuhinje.

Masline

Masline su glavna namirnica grčke prehrane još od prapovijesti.

Jedu se same ili u salatama.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je namirnica koja definira mediteransku prehranu i neizostavna je u ostavi.

Mnoge zdravstvene dobrobiti povezane s mediteranskom prehranom, pripisuju se zdravstvenim svojstvima maslinovog ulja. Diane preferira ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Morska sol

"Na Ikariji mnogi ljudi, uključujući i mene, koriste morsku sol koja se skuplja u malim prirodnim bazenima soli koji su se eonima formirali duž stjenovite obale otoka", rekla je Diane.

"Ima bolji okus od obične kuhinjske soli, koja dolazi iz rudnika i intenzivno je obrađena", dodala je Diane.

Med

Svakodnevno konzumiranje meda jedna je od tajni dugovječnosti otočana. Med je antibakterijski, bogat je antioksidansima, uključujući flavonoide, i, za razliku od bijelog šećera ili umjetnih sladila, pomaže tijelu da regulira razinu šećera u krvi.

Mnogi ljudi na Ikariji svako jutro pojedu žlicu meda.

Sušeno voće

"Smokve i grožđice dvije su suhe voćke koje uvijek imam pri ruci za slana jela, posebno ih dodajem u salate i rižu", rekla je Diane.

Jogurt

"Jogurt je fermentirana namirnica koja je dio kulinarske tapiserije istočnog Mediterana tisućama godina. Tradicionalni jogurt na Ikariji proizvodi se od kozjeg mlijeka i ima ukusan kiselkasti okus i kremastu teksturu", ispričala je Diane.

Ako vam jogurt od kozjeg mlijeka nije po volji, možda će vam više odgovarati grčki jogurt, koji je jednako bogat probioticima.

Feta i slični sirevi

Gotovo sav sir koji Ikarijanci prave i jedu proizvodi se od kozjeg ili ovčjeg mlijeka, poput fete. Velik dio je prirodno fermentiran.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije