FENOMEN U BLAGAJU

Kruška procvjetala drugi put ove godine: Očekuje li nas hladna zima?

kruška
12.11.2015.
u 18:03

Prema starom vjerovanju, ova pojava nagovještava izuzetno hladnu zimu

Neobičan prirodni fenomen dogodio se u Blagaju. Kruška u jednom vrtu procvjetala je po drugi put ove godine. Prema starom vjerovanju, ova pojava nagovještava izuzetno hladnu zimu, javlja Klix.ba. 

Malo tko u BiH se nadao da će listopad i studeni biti ovoliko topli i vedri. Prosječna temperatura u prvoj polovini studenog je veća od višegodišnjeg prosjeka, što se odrazilo i na vegetaciju.

"Kažu znalo se dogoditi i prije da procvjeta dva puta, ali da se plodovi zametnu to nisu vidjeli dugo. Stariji susjedi su mi rekli da bi ovo mogli biti vjesnici da će nam zima biti izuzetna hladna i snježna", napisala je čitateljka Edina Mehmedspahić iz Blagaja.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Klix.ba su potvrdili da su na tri stanice, Bihać, Sanski Most i Drvar, izmjerene najveće temperature u studenom još od 1977. godine. 

"Maksimalne dnevne temperature su iznad višegodišnjeg prosjeka, što uvjetuje i ovo lijepo i sunčano vrijeme bez oblaka. Mi smo pod utjecajem jedne anticiklone koja je u našu zemlju donijela stabilno vrijeme bez padavina", rekao je Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeoroškog zavoda.

Što se tiče prognoze za zimu, iz FHMZBiH kažu kako je još rano govoriti o tome.

"Ove temperature ne mogu biti nikakve prognoze za zimsko razdoblje. Za nas meteorologe zima počinje prvog prosinca, kada ćemo u javnost izaći s prvim procjenama", objasnio je Zulum.

Što se tiče ovog tjedna, u narednim danima očekuju nas slično vrijeme, s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 23 stupnja na jugu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije