na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu

Krišto s Gennip i Lajčákom: Vijeće ministara će uložiti dodatne napore kako bi se reforme ubrzale

17.01.2024.
u 17:30

Krišto je istaknula kako je temeljni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Europskoj uniji i da taj cilj nema alternativu u svjetlu dugoročnog osiguranja mira, stabilnosti i bolje budućnosti za sve njezine žitelje

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i zamjenica predsjednika Vlade Kraljevine Nizozemske i ministrica za socijalna pitanja i zapošljavanje Karien van Gennip razgovarale su na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu o proširenju EU-a na zemlje zapadnog Balkana.

Predsjedateljica Krišto je izrazila zahvalnost Vladi Kraljevine Nizozemske na potpori dodjeljivanju kandidacijskog statusa BiH prethodne godine. Kazala je kako je to bio prijeko potreban vjetar u leđa proeuropskim snagama u Bosni i Hercegovini i signal za građane BiH da je mjesto BiH u Europskoj uniji.

Krišto je upoznala ministricu Van Gennip s aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i ostvarenim napretkom na europskom putu. Iskazala je čvrsto opredjeljenje Vijeća ministara BiH za nastavak procesa reformi i ispunjenje 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Istaknula je kako je temeljni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u Europskoj uniji i da taj cilj nema alternativu u svjetlu dugoročnog osiguranja mira, stabilnosti i bolje budućnosti za sve njezine žitelje. Naglasila je da je za uspjeh reformskog procesa veoma bitna i konkretna potpora svih država članica EU-a, kao jasan i nedvosmislen signal dobrodošlice.

Krišto je razgovarala na zasebnom bilateralnom sastanku i s posebnim izaslanikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčákom.

Na sastanku se razgovaralo o kontinuiranom reformskom procesu koji Vijeće ministara BiH provodi kako bi se ubrzao europski put.

Krišto je kazala kako je bila u potpunosti uvjerena da će Europska unija prepoznati napore Vijeća ministara BiH i otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom kako bi se osnažio integracijski proces. Dodala je da će, bez obzira na sve, Vijeće ministara BiH uložiti dodatne napore kako bi se reforme ubrzale i dobio datum za otvaranje pregovora s EU-om. Naglasila je da europske integracije ostaju primarni vanjskopolitički cilj BiH te da integracijski proces nema alternativu.

Predsjedateljica je iskazala osobnu zahvalnost posebnom predstavniku Evropske unije Lajčáku na njegovoj kontinuiranoj potpori i doprinosu europskoj perspektivi država regije zapadnog Balkana.

Osim intenzivnih bilateralnih susreta u Davosu, predsjedateljica Krišto sudjelovala je i neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera „Obnavljanje vjere u globalno“, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije