NIJE TAKO JEDNOSTAVNO...

Koliko su manikure uopće dobre za zdravlje nokti? Dermatolozi otkrivaju pravu istinu

nokti, manikura
Instagram
17.04.2024.
u 08:01

Pažljivim odabirom proizvoda i salona te praćenjem savjeta stručnjaka, možete uživati u lijepim noktima bez nepotrebnih rizika.

Za ljubitelje dotjeranih noktiju, posjeta salonu za manikuru često je poput odlaska na opuštajuću terapiju. No, jeste li se ikada zapitali koliko ta manikura može oštetiti vaše nokte? Čini se da je odgovor pomalo mješovit, ali uz odgovarajuće mjere opreza, možete učiniti svoju manikuru sigurnijom, piše Diva.hr.

Saznajte više o rizicima i načinima kako ih umanjiti, uz korisne savjete certificiranih dermatologa Connie Yang i Dane Stern.

Kada je riječ o sastojcima laka za nokte, postoji nekoliko potencijalnih alergena koji se mogu naći u njima, poput formaldehida, dibutil ftalata i drugih. "Kontaktna alergija može se manifestirati oticanjem, crvenilom ili nadraženom kožom oko nokta, ali i osipom na kapcima zbog dodira s licem", objašnjava Yang.

Neki problemi mogu nastati i zbog agresivne tehnike koju koristi vaš tehničar noktiju. Grčenje od boli tijekom manikure često je znak pretjerano agresivnih praksi, kao što su i uklanjanje zanoktica ili silovito guranje zanoktica metalnim alatom, što može oštetiti nokatnu ploču.

Čak i proces uklanjanja laka za nokte može uzrokovati probleme, osobito ako se koristi skidač s acetonom, koji može isušiti nokte i kožu oko njih. Preporučuje se odabir skidača laka bez acetona, idealno s hidratantnim sastojcima.

Što je s gel manikuom? Iako je popularna zbog dugotrajnosti, i ova vrsta manikure nosi svoje rizike. Skidanje gela uključuje namakanje noktiju u acetonu, što može oštetiti nokte i kožicu oko njih. Također, sušenje noktiju pod UV lampom može izložiti kožu UV zračenju, pridonoseći fotostarenju i potencijalno povećavajući rizik od raka kože.

Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se bolje razumjeli rizici od izlaganja UV zračenju tijekom gel manikure. Iako postoji jasna veza između UV zračenja i povećanog rizika od raka kože, Stern kaže da je teško proučavati specifične rizike povezane s manikurom s gelom. To je zato što postoji velika varijabilnost u vrstama lampi koje se koriste, vremenu izlaganja, položaju kože. u odnosu na svjetlost, tip kože i učestalost manikure. 

Kada je riječ o akrilnoj manikuri, rizici su slični kao kod gela. Kontaktne alergije, oštećenje nokatne ploče tijekom nanošenja i uklanjanja te rizik od infekcija sve su moguće posljedice. Proces nanošenja, ako se ne izvede ispravno, također može oštetiti ležište nokta, što dovodi do stanjivanja, slabljenja ili čak gljivičnih infekcija. Ako se vlaga zarobi između akrilnog nokta i prirodnog nokta, može stvoriti okruženje pogodno za rast bakterija i gljivica.

Kako biste učinili svoju manikuru sigurnijom, preporučuje se odabir salona koji koristi odgovarajuće tehnike i dezinficira alate. Također, možete razmisliti o preskakanju koraka podrezivanja zanoktica i odabiru lakova bez acetona. Za manikuru s gelom, preporučuje se korištenje kreme za sunčanje i rukavica tijekom sušenja pod UV lampom kako biste zaštitili kožu od štetnog zračenja.

U konačnici, briga o svojim noktima trebala bi biti kombinacija estetike i zdravlja. Pažljivim odabirom proizvoda i salona te praćenjem savjeta stručnjaka, možete uživati u lijepim noktima bez nepotrebnih rizika.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije