Svjetski dan Roma prilika za zapitati se kako žive pripadnici najbrojnije nacionalne manjine u BiH

Kiseljak među svijetlim primjerima poštivanja prava i brige za Rome

storyeditor/2024-04-08/romi.jpeg
09.04.2024.
u 21:09

Svjetski dan Roma, koji se u spomen na prvi međunarodni susret romskih predstavnika održan 1971. godine u Chelsfieldu pokraj Londona obilježava 8. travnja, prilika je za zapitati se kako žive Romi u BiH, u kojoj su najbrojnija nacionalna manjina, piše Večernji list BiH.

Žive od rada

O tome kako žive Romi s adresom stanovanja u Hrastovima u općini Kiseljak, s kojim problemima se susreću, koliko se vodi računa o njihovim svakodnevnim potrebama te očuvanju kulture i identiteta, razgovarali smo s Beganom Fafulovićem, predstavnikom Roma u Hrastovima, ujedno i članom romske udruge "Đurđevdan".

Hrastovi, kazuje nam Fafulović, imaju 563 stanovnika, od kojih 59 školske djece, 48 ih pohađa osnovnu školu u obližnjoj školi Kiseljak 1 u Bilalovcu, a preostalih 11 su srednjoškolci. U selu je 68 zidanih kuća i ono što izdvaja Rome koji žive u Hrastovima u odnosu na većinu njihovih sunarodnjaka u BiH jest da imaju stalno mjesto boravka, žive uglavnom od vlastitog rada i ne prosjače.

- Imamo asfaltiranu cestu, svu drugu infrastrukturu kao i druga naselja, uključujući i vodu koje nam nedostaje u dovoljnim količinama pa znamo u lipnju imati redukcije. Što se infrastrukture tiče, možemo reći da smo zadovoljni. Ono što nam nedostaje je više posla za našu djecu koja završavaju škole, dobro bi nam došla pomoć u izgradnji desetak kuća socijalno ugroženim i obiteljima kojih je više pod jednim krovom te su im kuće tijesne, a nisu u stanju same sagraditi nove. Pomoć bi dobro došla i u poljoprivredi, nabavi krava, ovaca, traktora. Sve bi to značilo mnogo za našu zajednicu, u kojoj je tek nekoliko stalno zaposlenih. Ostali uglavnom žive od prikupljanja i prodaje sekundarnih sirovina, socijalnih davanja. Mi hoćemo i želimo raditi, naša djeca se školuju, samo nam treba više prilika za posao - iznio nam je Fafulović najveće probleme pripadnika romske zajednice u Hrastovima u općini Kiseljak.

Potrebe Roma u Hrastovima slične su onima većine stanovnika u BiH. Ipak, pripadnici romske zajednice u ovom naselju sretni su, kažu, jer žive u Kiseljaku, sredini koja se prema njima odnosi s poštovanjem i uvažavanjem.

Zasluge gradonačelnika

- Nema u BiH općine kao što je Kiseljak, gdje se Romi uvažavaju i poštuju, u kojoj imamo načelnika koji je uvijek spreman saslušati naše probleme i pomoći nam, od pomoći u izgradnji infrastrukture, preko jednokratnih i pomoći u nabavi školske opreme do plaćanja prijevoza učenicima. To nam priznaju i Romi iz drugih sredina - kazuje nam Fafulović, ističući Mladena Mišurića Ramljaka, načelnika Kiseljaka, među najzaslužnijim za poboljšanje uvjeta svakodnevnog života Roma u Hrastovima. Romi u Hrastovima, kažu, govore jako dobro romski jezik, barem oni stariji. Djeca slabije i nekako se srame izvan kuće govoriti materinskim jezikom.

- Bilo bi lijepo kad bi djeca zavoljela naš jezik, kada bi pronašla način sačuvati ga jer mi u Hrastovima jako dobro govorimo romski, uspjeli smo ga sačuvati u izvornom obliku, za razliku od mnogih zajednica u BiH u kojima se mnogo toga izgubilo - zaključuje priču o romskom jeziku Began Fafulović, predstavnik romske zajednice u Hrastovima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?