nastavljaju se pregovore

Kinezi traže fiksnu cijenu struje za Aluminij i jamstvo Vlade FBiH za zaduženja

aluminij
07.11.2019.
u 16:15

Danas je premijer dobio zeleno svjetlo i nakon što MTA dobije odgovor čekat će da zakažu novi termin sastanka kako bi se pokušala pronaći rješenja, a u cilju spasa Aluminija.

Federalna vlada usvojila je informaciju o Memorandumu za kupovinu Aluminija d.d. Mostar od strane M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu s China Machinery Engineering Corporation & China Nonferrous Metal lndustry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. Premijer Federacije BiH ovlašten je odgovor s očitovanjem o Memorandumu, utvrđen na današnjoj sjednici, uputiti strani zainteresiranoj za kupovinu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kako je rekao resorni ministar Nermin Džindić, postoji 10 spornih točki o kojima je potrebno dodatno pregovarati. Među tim točkama je mirovanje ukupnog duga na određeno razdoblje, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i financijskom paketu ulaska.

"Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po MWh u razdoblju od 10 godina, a Vlada FBiH to ne može jamčiti jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traži se oslobađanje svih troškova za Elektroprijenos, NOS, OIK - sve su to naknade koje svaki kupac električne energije mora platiti. Tražili su odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo Aluminij i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina plina, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina traži produženje zajamčene cijene električne energije", kazao je Džindić, piše Klix.ba. 

U više točaka tražena su jamstva za kreditne aranžmane, za što Vlada FBiH, ističe Džindić, nema nadležnost.

Sastanak između predstavnika kineske MTA grupacije i Vlade FBiH održan je 17. listopada u sjedištu Vlade FBiH. Odgovor na njihov memorandum je uslijedio tek sada, jer je dokument bio na engleskom jeziku pa se čekao prijevod. 

Danas je premijer dobio zeleno svjetlo i nakon što MTA dobije odgovor čekat će da zakažu novi termin sastanka kako bi se pokušala pronaći rješenja, a u cilju spasa Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar prestao je raditi 10. srpnja ove godine kad mu je zbog dugovanja ugašena električna energija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije