Gimnazija fra Dominika Mandića

Kave s književnicima pronašle su mjesto u srcima učenika i djelatnika

29.03.2018.
u 09:30

Književni susret nazvan “Na kavi s književnikom”, koji se već treći put organizira u knjižnici širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandića, održan je u utorak, 27. ožujka, u 15.30.

Ciljevi, planovi...

Nakon Ante Kraljevića i Mije Tokića, ovaj put na kavi sa širokobriješkim gimnazijalcima družio se profesor Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Učenici literarne sekcije, koji i sami pomalo pišu, te njihove voditeljice Ana Skoko i Mirela Lovrić, profesorice, izveli su svojevrsni kolažni program koji su pripremile knjižničarke profesorice Blanka Kraljević i Marina Ćeškić. Književnik Sivrić radio je sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao profesor u širokobriješkoj Gimnaziji pa je taj susret bio prigoda za prisjećanje na to doba. Na početku programa dragoga gosta pozdravila je uime školske uprave zamjenica ravnatelja Ivanka Mandić. Profesor Sivrić u uvodu je predstavio Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne čiji je predsjednik već drugi mandat. Govorio je o ciljevima, planovima, postignućima, ali i problemima s kojima se svakodnevno susreću. Učenici Anica Zovko i Ilija Soldo pročitali su Sivrićevu pjesmu “Iskustvo s vrha” i priču “Svjež zrak i zdrava hrana”, a potom su s uglednim gostom razgovarali o problemima književnog stvaranja, kao i o ostalim temama koje su se nametnule nakon što su voditelji Ana Mikulić i Lovro Kožul pročitali ulomke iz teksta “Novi broj Osvita je preda mnom i ja nad njim” objavljenoga u Sivrićevoj “Knjizi o knjigama”. U okviru tog razgovora učenici su pročitali i pjesmu pok. Krešimira Šege “Posao oko riječi”. U programu su sudjelovali i Anamarija Skoko, Lucija Čolak, Ante Naletilić te Darko i Dario Hrkać. Nametnule su se tu mnoge teme koje usko ne pripadaju književnosti. Bilo je razgovora i o Istanbulskoj konvenciji, položaju hrvatskoga književnog jezika, nedjelovanju institucija hrvatskoga naroda.

Korist za učenike

Nazočni su tako imali prigodu čuti Sivrićeva sjećanja na osebujnoga hrvatskog pjesnika Iliju Kozića (Ladina) s kojim je jedno vrijeme u tijeku studiranja bio cimer. Profesor Sivrić pokazao se kao iznimno zanimljiv gost, tako da je druženje s njim uz kavicu potrajalo znatno dulje od vremena predviđenog planovima organizatora. Kave s književnicima već su pronašle mjesto u srcima učenika, ali i djelatnika širokobriješke Gimnazije. Organizatori planiraju nastaviti sa sličnim druženjima jer smatraju da su ona višekratno korisna i omogućuju učenicima brže i lakše usvajanje pojmova i znanja iz književnosti od bilo kakva nastojanja predviđenog zastarjelim školskim planovima i programima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije