jesen sve bliže

Jeste li spremni za promjenu?: Znate li što će se dogoditi 23. rujna u 8.49 sati?

jesen
20.09.2023.
u 07:10

Ove godine kazaljke će se pomaknuti 29. listopada s 3:00 sata ujutro na 2:00 sata ujutro

Početak jeseni sve je bliže. Naime, jesen službeno počinje 23. rujna. Preciznije, točan početak jeseni je 23. rujna u 8.49 sati.

Dugi sunčani ljetni dani bliže se kraju, a noći postupno postaju sve duže. No, što točno znači početak jeseni i kako on utječe na nadolazeće zimsko računanje vremena?

Kalendarski početak jeseni

Kalendarski početak jeseni, poznat i kao astronomski početak jeseni, označava točku u vremenu kada su dan i noć potpuno iste dužine. Ovaj događaj se događa kada Sunce u podne dosegne svoj zenit na Zemljinom ekvatoru. To se ne događa svake godine na isti dan, pa točan datum može varirati. U pravilu, početak jeseni pada 22. ili 23. rujna. Ove godine početak jeseni se očekuje 23. rujna u 8.49 sati, piše Fenix-magazin.

Meteorološki početak jeseni je bio 1. rujna, navode njemački mediji.

Kada prelazimo na zimsko računanje vremena?

Postavlja se pitanje ima li početak jeseni utjecaja na nadolazeće pomjeranje kazaljki na satu. Odgovor je ne, jer se prelazak na zimsko računanje vremena uvijek događa zadnje nedjelje u listopadu, bez obzira na početak jeseni.

Ove godine kazaljke će se pomaknuti 29. listopada s 3:00 sata ujutro na 2:00 sata ujutro. To praktički znači da možemo spavati sat duže. Zahvaljujući pomjeranju kazaljki na satu, ujutro se ranije svanjuje, a navečer brže pada mrak. Za mnoge ljude ova promjena je stresna, pa se osjećaju kao da imaju “jet leg”.

Kada se vraćamo na ljetno računanje vremena?

U kalendarskom proljeću vraćamo se na ljetno računanje vremena. Zadnje nedjelje u ožujku satovi se pomiču jedan sat unaprijed.

Godine 2024. ljetno računanje vremena počinje u noći s 30. na 31. ožujka 2024. godine, pišu njemački mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?