Mjesečni troškovi života drastično se razlikuju

Jedna prosječna plaća u Zürichu dovoljna za troškove obitelji, u Sarajevu i dvije preniske

plaća
26.02.2024.
u 07:00

Luptas volore et ad maiossim repe liquiam et doluptatur amus etur sequam dolorepe volupti Sed et que rem acearch iciaspi catus. Temostiam, as aceaqui ut audiam, sum fuga. Nemquae illandit, quiate quo

Porast troškova života smanjio je raspoložive dohotke kućanstava. Cijene najma, režija, hrane, goriva… znatno su rasle posljednjih nekoliko godina. I to ne samo u BiH nego i u cijelom svijetu, piše Večernji list BiH.

No, problem koji je u BiH izražen već godinama je to što prosječne plaće i mirovine ne prate rast cijena, a ne postoje ni konkretnije mjere kojima bi se građanima bar na neki način olakšala borba s inflacijom.

Velike nelogičnosti

Praveći samo malu usporedbu BiH i Njemačke, dolazimo do ogromnih nelogičnosti, a to su - cijene hrane, što tvrde i građani. Da kojim slučajem posljednjih godina ne živim na dvije adrese - jedna je ovdje u BiH, a druga u Njemačkoj - pomislila bih da je Bosna i Hercegovina mali raj u kojem je sve gotovo besplatno, a prema pričama pojedinaca, da je Njemačka zemlja u kojoj postoje samo "radno odijelo i pidžama" jer se novca tamo ni za što drugo nema, što je potpuno pogrešno. O "stravičnim" njemačkim poskupljenjima može se pričati samo na jedan način - usporedbom prihoda i potrošačke košarice za jedno kućanstvo. Istina je da su u Njemačkoj cijene rasle. Istina je da je sve poskupjelo. No, i dalje su brojne osnovne životne namirnice u Njemačkoj jeftinije nego u BiH, a o prihodima da i ne govorim, to je smiješno uopće komentirati - priča sugovornica. Kako se zapravo živi u kojem gradu, koliko je novca potrebno za život četveročlane obitelji, koliki su mjesečni prihodi, stanarina, vrtići, režije..., provjerili smo u pet gradova. Budući da je Sarajevo glavni grad BiH i da se u njemu, barem prema statistikama, najbolje živi, uzeli smo ga kao primjer. Ostali gradovi koje smo usporedili s glavnim bh. gradom su Zagreb, Berlin, Zürich te Bruxelles. Pema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, obitelji u Sarajevu mjesečno je potrebno 3770 KM, i to bez stanarine. Oko 1450 KM više potrebno je obitelji u Zagrebu (5219 KM), oko 2750 KM više obitelji koja je nastanjena u Berlinu (6522 KM), 8888 KM više obitelji u Zürichu (12.658 KM) te 2954 KM više obitelji koja živi u Bruxellesu (6724 KM). Iako je riječ o basnoslovnim iznosima koji su potrebni za život obitelji, slika se drastično mijenja kada vidimo mjesečne prihode, barem kada je riječ o navedenim europskim metropolama. Mjesečne plaće u europskim gradovima gotovo vjerno prate troškove, što nije slučaj u BiH. Prosječna plaća u glavnom bh. gradu iznosi 1490 KM, a kada tu plaću i udvostručimo, računajući da dva člana te obitelji imaju tu plaću, dolazimo do iznosa od 2980, što nije ni blizu dovoljno da se podmire obiteljski troškovi. Mnogo bolja situacija nije ni u Zagrebu. Prosječna plaća u tom gradu iznosi oko 2600 KM, što znači da dva člana s tom plaćom mogu podmiriti troškove obitelji. Odnos troškova i plaća u glavnom gradu Njemačke znatno je bolji nego u prethodnim dvama spomenutim gradovima. Da bi se podmirili troškovi jedne obitelji, od jedne prosječne plaće nedostaje oko 400 KM. Prosječna plaća u Berlinu iznosi 6117 KM. Nešto je lošija situacija u Bruxellesu. Prosječna plaća trebala bi biti viša za oko 1240 KM da bi mogla podnijeti obiteljske troškove. Prosječna plaća iznosi 5532 KM.

Stanarina i režije

Ako mislimo da ni u jednom gradu plaća nije veća od troškova života jedne obitelji, griješimo. Tu za primjer možemo uzeti Zürich, u kojem i nakon podmirenja svih troškova jednom članu u "džepu" ostaje više od 2000 KM. Prosječna plaća u ovom švicarskom gradu iznosi 14.682 KM.

Provjerili smo i kako se kreću stanarine te koliko je novca mjesečno potrebno za režije. Za trosoban stan u središtu Sarajeva mjesečno je potrebno izdvojiti oko 930 KM, Zagrebu 2260 KM, Berlinu 4782 KM, Zürichu 8446 KM te 3587 KM u Bruxellesu. Cijene stanarina, također, drastično se razlikuju od grada do grada kad je riječ o onima za koje smo pravili usporedbu. Prema podacima Numbea, za stan od 85 kvadrata u glavnom bh. gradu stanarina je 323 KM, Zagrebu 349 KM, Berlinu 652 KM, Zürichu 594 KM te 402 KM u Bruxellesu.

Provjerili smo i koliko je novca potrebno mjesečno za javni prijevoz. Mjesečna karta, regularna cijena, odnosno bez povlastica, u Sarajevu stoji 53 KM, Zagrebu 95,87 KM, Berlinu 97,81 KM, Zürichu 208,91 KM, Bruxellesu 95,87 KM, stoji u podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije