U Umjetničkoj galeriji u Čapljini

Izložena remek-djela Moderne galerije iz Zagreba

26.09.2016.
u 08:00

U Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta u Čapljini otvorena je izložba remek-djela – slika i skulptura, iz zbirke Moderne galerije iz Zagreba. Na izložbi su predstavljeni prvaci hrvatske likovne moderne. Ukratko, izložba za – stati pa gledati. Slike rađene po godinu i više dana uz neku začudnu svježinu patine, bljesnule su u punom sjaju.

Prvi put u BiH

Likovi i životinje u zamišljenosti ili nekoj čudnoj kretnji - povremeno se stječe dojam da će iskočiti iz platna, kao živi stvorovi. Manje-više posjetitelji su bili suglasni – takvo što Hercegovina odavno nije vidjela, možda i nikada.

Program otvaranja počeo je nastupom mezzosopranistice Monije Jarak uz klavirsku pratnju prof. Marijane Pavlović, koje su u tri navrata posjetitelje počastile izvedbama skladbi poznatih autora.

Nazočne je potom pozdravio Stjepan Šutalo, ravnatelj Založbe kralja Tomislava, koji je govorio o njezinom radu na polju umjetnosti i stvaralaštva, te putovima do kojih je došlo da se iz bogatog fundusa Moderne galerije iz Zagreba, 780 djela, u Čapljini postavi izložba “Prvaci hrvatske likovne moderne”. Predstavljajući izložbeni postav Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije iz Zagreba, je naglasila:

“Pred vama su do 22. listopada remek-djela prvih modernista: slikara Nikole Mašića i Vlaha Bukovca, kipara Ivana Rendića i Roberta Frangeša Mihanovića, pa zatim nastavljača njihovih inovativnih brazdi koji su modernitet hrvatske likovne umjetnosti svojim opusima u cijelosti iznijeli i afirmirali: od Mencija Crnčića i Celestina Medovića, Rudolfa Valdeca i Branimira Deškovića do Josipa Račića i Miroslava pl. Kraljevića, te Ivana Meštrovića i Frane Kršinića. Razmjer i značaj ove izložbe na kojoj je prezentirano 50 umjetnina iz fundusa Moderne galerije – čini me neizmjerno ponosnom i sretnom. Naime, s ovako rafiniranim izborom i opsegom izložaka Moderna galerija – zahvaljujući Založbi kralja Tomislava, valja i to istaknuti – po prvi put gostuje u Bosni i Hercegovini.

Djela eminentnih umjetnika

Na izložbi u Umjetničkoj galeriji nalaze se djela Vlahe Bukovca, Branislava Deškovića, Gabrijela Jurkića, Ferde Kovačevića, Frane Kršinića, Celestina Mate Medovića, Roberta Frangeša Mihanovića, Mirka Račkog, Slave Raškaj, Bele Csikosa Sessia, Rudolfa Valdeca, Ivana Metrovića, Zlatka Šulentića, Emanuela Vidovića, Otona Ivekovića, Menci Clement Crnčić, Ivana Kerdića, Miroslava Kraljevića, Nikole Mašića, Josipa Račića, Marka Rašice i Ivana Rendića.

Izložba “Prvaci hrvatske likovne moderne” u Umjetničkoj galeriji ostaje otvorena do 22. listopada, a može se pogledati svakim danom od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13, a organizirani posjeti mogući su i po pozivu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije