Crveni križ Posavske županije organizirao druženje darivatelja krvi i dodijelio 87 plaketa i zahvalnica

Ivo i Anđelko rekorderi sa 101 darivanjem, Ruža spremna donirati organe

15.07.2023.
u 14:11

U organizaciji Crvenog križa Posavske županije održano je tradicionalno godišnje okupljanje i druženje darivatelja krvi, piše Večernji list BiH. Za iznimnu humanost i solidarnost dodijeljeno je 87 plaketa i zahvalnica za jubilarne darivatelje krvi, a prigodne zahvalnice dodijeljene su i gostima koji na određeni način podržavaju rad i doprinose jačanju Crvenog križa Posavske županije.

Zlatne plakete za stotinu i više darivanja krvi dobili su Anđelko Dominković i Ivo Mišković, a srebrne za pedeset i više darivanja uručene su Josi Živkoviću Soji, Ljubici Džojić, Peri Živkoviću i Adisu Berbiću.

Kartica rođendanski dar

Ivo Mišković iz Matića krv je prvi put dao 1988. godine i do sada je 101 put darovao najdragocjeniju tekućinu. Pred njim je, kaže, još četiri-pet godina i vjeruje kako će se i dalje odazivati svim akcijama darivanja krvi.

- Dobro je činiti dobro jer ne znate kada će vama zatrebati krv. Ako ste učinili neko dobro, uvijek se možete nadati dobru, a ne zlu. Nemam zdravstvenih problema te, kada dođem u laboratorij, ne razmišljam hoće li moja krv spasiti život nekog Hrvata, Bošnjaka, Srbina, Židova ili bilo koga drugog. Ako moja krvna grupa O+ nekome odgovara, sretan sam čovjek jer znam da sam napravio humani potez. Spreman sam, ako je potrebno, nekome dati krv izravno iz vene u venu - poručio je Ivo Mišković, veliki humanist iz Matića.

Slično razmišljaju Tatjana Kopić iz Boka i Ruža Nedić iz Tolise, koje ističu da prilikom svakog darivanja krvi osjećaju ponos jer čine nešto korisno. Ujedno kažu kako pročišćavaju svoju krv i za svoje zdravlje čine nešto dobro.

- Zdravstvena sam djelatnica u Županijskoj bolnici Orašje i dobro sam upućena što moja krv može značiti za osobu u potrebi za krvlju. Prvi put dala sam krv s osamnaest godina jer sam sebi zacrtala da ću se za osamnaesti rođendan počastiti karticom darivatelja krvi koja nekome može spasiti život. Do sada sam 22 puta dala krv, a bilo bi ih i mnogo više, no pravila sam velike stanke zbog četiri trudnoće. Svakome bih preporučila da daruje krv jer uvijek ima netko od naših baka, djedova, mama ili djece kome može biti potrebna i kome će spasiti zdravlje - naglasila je darivateljica Tatjana Kopić, dok Ruža Nedić navodi kako se želi uključiti u donorsku mrežu da postane darivatelj organa u slučaju da joj se nešto dogodi.

- Potičem sve da ne oklijevaju ako treba dati krv ili organe. Svi trebamo nešto u životu jer možda meni ili nekome iz moje obitelji bude potrebna slična pomoć. Imala sam baku koja je odlazila na dijalizu i primanje krv te, nakon što se brat Marko uključio među darivatelje, to me još više potaknulo da i ja pokušam nekome spasiti život - s ponosom ističe Tolišanka Ruža Nedić.

Mladi darivatelji

Tajnik Crvenog križa Posavske županije Marijan Filipović navodi podatak kako je u protekloj godini više od 750 osoba darivalo najdragocjeniju tekućinu, a oko 200 ih je odbijeno jer to nisu mogli učiniti zbog zdravstvenih problema.

- Sve je više mladih koji prvi put daruju krv, što znači da je baza darivatelja iz godine u godinu sve jača jer humanost ljudi koji daruju svoju krv vrijedna je svakog poštovanja - poručio je tajnik Crvenog križa Posavske županije Marijan Filipović i dodao kako će zlatni i srebrni jubilarci iz Posavske županije u subotu u Goraždu sudjelovati na godišnjem druženju darivatelja krvi na razini Federacije Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije