Ivanić: Nezavisnost i profesionalnost RAK-a moraju se sačuvati

07.09.2017.
u 13:00

Uloga Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) u razvoju slobode medija i telekomunikacionog sektora u BiH, bila je tema sastanka član Predsjedništva BiH Mladena Ivanića sa generalnim direktorom RAK-a BiH Predragom Kovačem

Sugovornici su suglasni da je uspješno i nesmetano funkcioniranje Regulatorne agencije za komunikacije BiH važno za stvaranje modernog i demokratskog društva na europskim principima, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ivanić je rekao da se nezavisnost i profesionalnost Agencije moraju sačuvati od političkog uticaja i napada, kako bi nesmetano mogla da obavlјa ulogu regulatora i čuvara javnog interesa.

Generalni direktor RAK-a BiH Predrag Kovač informirao je člana Predsjedništva BiH Ivanića da je Agencija izgubila visok stupanj financijske nezavisnosti koju je uživala u prošlosti.

Naglasio je da je financijska nezavisnost od suštinskog značaja za razvoj tržišta komunikacija, u skladu s europskim standardima i regulatornim okvirom Europske unije, i da nezavisna pozicija treba ponovo da bude zagarantirana.

Generalni direktor RAK-a BiH je objasnio da bi u potpunosti trebalo da bude provedena preporuka Europske komisije koja je navedena kao prioritet iz točke 67. Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu.

Također, Kovač je informirao Ivanića da je iz tog razloga inicirana izmjena Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, kojim je predloženo uklanjanje Agencije iz kategorije samostalnih upravnih organizacija, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije