Upravni odbor BHRT

'Ili će se žurno pronaći rješenje za stabilo financiranje BHRT-a, ili će se on potpuno ugasiti'

BHRT
08.01.2024.
u 17:06

Apeliramo na vlasti da shvate da u ovom trenutku postoji samo jedno, a suštinski privremeno rješenje: da JP Elektroprivreda BiH sredstva od prikupljene RTV takse doznačuje na jedinstven račun BHRT-a koja će prihod raspodjeljivati u skladu sa Zakonom o javnom RTV sustavu, navodi UO BHRT

Upravni odbor BHRT je danas održao izvanrednu online sjednicu na kojoj se razgovaralo o dramatičnoj financijkoj situaciji. Na sjednici je usvojen Zaključak s kojim Upravni odbor upoznaje vlasti i javnost.

"Upravni odbor s velikom zabrinutošću obavještava domaće vlasti, međunarodne organizacije i javnost da je BHRT došao do zida: ili će se žurno pronaći rješenje za stabilno financiranje ovog javnog servisa, ili će se on potpuno ugasiti. Danas je osmi dan kako smo ušli u novu kalendarsku godinu, a da ugovor o naplati RTV takse s JP Elektroprivreda BiH još nije potpisan. To znači da je BHRT ostao bez osnovnog prihoda, zaposleni bez plaća, a ovaj javni emiter na razini države, u cjelini bez mogućnosti da plaća svoje obveze", priopćio je UO BHRT.

"Razlog je opstrukcija RTRS-a i RTV Federacije BiH jer očito i dalje namjeravaju uzurpirati dio prihoda od takes, koji zakonom pripada BHRT-u, i zadržati monopol nad raspolaganjem prikupljenih sredstava. I pored toga što su nezakonito na svom računu zadržali gotovo 20 milijuna KM, inzistirajući da se prihod od naplaćene takse uplaćuje na njihov račun, RTV FBi želi nastaviti ovu praksu i u novom ugovoru o prikupljanju takse s Elektroprivredom BiH. Ovakva praksa prisutna je od 2017. godine", navodi UO BHRT.

"Podsjećamo da je Zakon o javnom RTV sustavu precizno utvrdio da 50% uplaćenog prihoda pripada BHRT-u, a entitetskim po 25%. Osim toga, na osnovu Zakona i odluka upravljačkih tijela, taksa se treba uplaćivati na jedinstven račun čiji je povjeritelj i izvršitelj BHRT. Upravni odbor BHRT pruža punu podršku naporima Menadžmenta da se ispravi nezakonitost koja vodi ovaj javni servis u nestanak. Upravni odbor je u više navrata upućivao pozive vlastima da pronađu rješenje za trajno financiranje i izlazak iz višegodišnje agonije u kojoj se BHRT našla prije, jer pojedini subjekti ne poštuju zakone. Apeliramo na vlasti da shvate da u ovom trenutku postoji samo jedno, a suštinski privremeno rješenje: da JP Elektroprivreda BiH sredstva od prikupljene RTV takse doznačuje na jedinstven račun BHRT-a koja će prihod raspodjeljivati u skladu sa Zakonom o javnom RTV sustavu. Vremena više nema, BiH bi uskoro mogla biti jedina zemlja bez javnog servisa, a država BiH bez osnivača i punopravne članice Unije europskih javnih emitera (EBU). Iskreno vjerujemo u
razumijevanje i spremnost domaćih vlasti da omogući BHRT-u da nastavi svoju misiju kao javni servis koji pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu i jedini je pogled BiH u EU, navodi se zaključku Upravnog odbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?