Gospodarska komora FBiH s HBOR-om i HGK-om organizirala konferenciju

Hrvatska pomaže bh. ekonomiji na putu prema EU standardima

18.04.2024.
u 08:37

Gospodarska komora Federacije BiH s HBOR-om i HGK-om, uz potporu EP HZ HB i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, organizirala je međunarodnu konferenciju “EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – iskustva Republike Hrvatske

Republika Hrvatska, kao najvažniji vanjskotrgovinski, ali i politički partner Bosni i Hercegovini, svoja iskustva s europskog puta, kao i promjene koje su nastupile u nizu gospodarskih segmenata, dijeli s BiH, njezinom poslovnom zajednicom, ali i nositeljima vlasti i kreatorima zakonskih i drugih rješenja u cilju da se proces koji donosi povijesne prilike za razvoj i rast životnog standarda iskoristi na najbolji mogući način, piše Večernji list BiH.

Suradnja

U okviru 25. Međunarodnog sajma gospodarstva, a u sklopu 3. Mostarskog ekonomskog foruma, Gospodarska komora Federacije BiH s HBOR-om i HGK-om te uz potporu Elektroprivrede HZ HB i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta organizirala je međunarodnu konferenciju “EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – iskustva Republike Hrvatske”. Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović također je nazočio konferenciji koja je bila koncipirana u tri tematske cjeline, a temeljena je na činjenici da je BiH dobila pozitivno mišljenje za otvaranje pregovora s EU-om doprinosom Republike Hrvatske, koja je i partner ovogodišnjeg mostarskog sajma. Tom prilikom iskazano je neupitno opredjeljenje nastavka iskoraka na europskom putu i izvršenju reformskih prioriteta.

Moderator prvog panela naziva “Benefiti ulaska Republike Hrvatske u EU - što BiH može očekivati” bio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za EU integracije ZHŽ-a, a panelisti su bili Željko Nedić, federalni ministar prostornog uređenja, Dragana Kokot, glavna tajnica Gospodarske komore Republike Srpske, Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split i predsjednik Foruma komora Jadransko-jonske makroregije, te Vedran Šimunović, direktor Intera tehnološkog parka. Na drugom panelu koji nosi naziv “Internacionalizacija i prekogranična suradnja” moderator je Josip Grgić (HBOR), a uvodne riječi imao je mr. sc. Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a.

Panelisti su bili Željko Zadro, predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera d. d., Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić grupe d. o. o., Petar Ćorluka, predsjednik Uprave Violete d. o. o., Ivan Pandurević, predsjednik Uprave Agro Invest grupe d. o. o., te Dalibor Milinković, v. d. izvršnog direktora za projekte i razvoj u Razvojnoj banci Federacije BiH. Treći panel nosio je naziv “Održivo poslovanje - prilika za pozitivne promjene”, a moderatorica je bila mr. sc. Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori, dok je u uvodnom dijelu panela govorila Tamara Kelava, voditeljica Odjela za energetiku, zaštitu okoliša i komunalno gospodarstvo Sektora za industriju i održivi razvoj HGK-a. Panelisti su bili Gordana Kovačević, direktorica Ericssona Nikole Tesle d. d., Ivan Paić, član Uprave Končara d. d., Eugen Šušak, zamjenik direktora TT kabela d. o. o., te Ivan Marijanović iz Intesa Sanpaolo banke BiH. Čuvalo je ovom prilikom ukazao na unaprjeđenje ekonomskih odnosa između Hrvatske i BiH. Naglasio je kako banke mogu imati značajnu ulogu i dati velik doprinos u navedenim procesima.

Objasnio je i kako je HBOR u posljednjih 10 godina podržao izvozne projekte u BiH u vrijednosti od 126 milijuna eura. Šćulac je poseban fokus stavila na ESG model izvještavanja o okolišnim, društvenim i upravljačkim čimbenicima koje tvrtke ugrađuju u svoje poslovanje da bi bile kvalitetnije i konkurentnije, da bi manje onečišćivale okoliš i da bi bile puno bolje prema svojim zaposlenicima, ali i lokalnoj zajednici. Šćulac je kazala kako s tvrtkama iz BiH jako dobro surađuju te da imaju jako dobrih primjera gdje tvrtke iz BiH izrađuju ESG izvješća, a koje još nemaju nikakvu obvezu usklađivati svoje poslovanje s održivim poslovanjem. Istaknula je primjer tvrtke TT kabeli iz BiH, koja je već prošle godine izradila ESG izvješće za 2022.

Pomoć realnom sektoru

- Postavila je ciljeve da će biti klimatski neutralna do 2050. godine, kao i ciljeve smanjenja emisija u svojim proizvodima, a sve to kako bi bili konkurentni na europskom tržištu, pogotovo na tržištu skandinavskih zemalja – objasnila je Šćulac. Potpredsjednik Gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacijskog odbora Mostarskog ekonomskog foruma Marko Šantić jasno je ukazao na značaj navedenog sustava, naglasivši kako će tvrtke u BiH koje budu imale sustav ESG zasigurno zadržati svoju poziciju na europskom tržištu, a oni koji ne budu da će otpasti. Šantić je ovom prilikom ukazao i na značaj Komore, kazavši kako je ona most između HGK i institucija RH kako bi pomogli realnom sektoru da te ‘’porođajne muke’’ budu što blaže i da krenu na pravilan način i u pregovore i u ono što BiH očekuje u idućem razdoblju. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?