Liječnici apeliraju

Raste broj oboljelih od ospica u Republici Srpskoj

storyeditor/2022-06-15/ospice-0.jpg
01.05.2024.
u 09:00

Broj zaraženih ospicama u Republici Srpskoj raste, pa su tako do sada u RS-u prijavljena 52 slučaja. - Najviše prijavljenih slučajeva je u Bijeljini (28), Banjoj Luci (16), Ugljeviku (2), dok je u Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Laktašima, Ugljeviku, Kotor Varoši, Loparama i Istočnom Sarajevu prijavljen po jedan slučaj zaraze - kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, piše RTRS.

Dodaju kako je najveći broj oboljelih starosti od jedne do četiri godine, čak 21 mališan. Među oboljelim su i tri bebe mlađe od godinu dana.

- Među oboljelima od ospica je deset osoba koje su starije od 30 godina - kazali su iz Instituta. Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kazali su ranije za Nezavisne novine da domovi zdravlja u RS-u na raspolaganju imaju MRP cjepivo. Nadležni i dalje apeliraju na roditelje da navrijeme cijepe svoju djecu MRP cjepivom koje je jedini oblik zaštite protiv te bolesti. Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa samo su neki od simptoma ospica ili morbila koji trebaju biti uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Iako obolijevaju i odrasli, među zaraženima je najviše djece i to one koja nisu cijepljena ili su nepotpuno cijepljena protiv ospica.

A ospice ili morbili su iznimno zarazna virusna infekcija protiv koje postoji učinkovito cjepivo MRP, koje je obvezno za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?