Hrvati uz granicu se vraćaju kupovinama u BiH, ogromni iznosi povrata PDV-a

02.05.2024.
u 11:22

Potvrđeno je da Hrvati ponovno kupuju u BiH, što potvrđuju podaci koji pokazuju da su stranci koji su ovdje obavili kupovinu za prvih tri mjeseca ove godine dobili povrat od 2,8 milijuna KM PDV-a, dok je za cijelu prethodnu godinu odobren povrat od 11,7 milijuna KM.

Prema podacima iz Uprave za neizravno oporezivanje (UIO/UNO) BiH, do kraja ožujka ove godine primili su 63.819 zahtjeva za povrat PDV-a za kupljenu robu u ukupnom iznosu od 19,5 milijuna KM, pišu Nezavisne novine. 

"Za prvih tri mjeseca prošle godine, strani su državljani podnijeli 54.156 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 16,2 milijuna KM", rekli su iz UNO BiH, dodajući da su tijekom cijele prošle godine primili 271.068 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u ukupnoj vrijednosti od 81,1 milijun KM.

Naglašavaju da su građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore najviše kupovali u Bosni i Hercegovini.

"Većinom se radi o potrošačkim proizvodima, osnovnim prehrambenim proizvodima, kućanskim potrepštinama i tekstilnim proizvodima koje stranci kupuju u BiH i iznose izvan carinskog područja, tako da imaju pravo zatražiti povrat PDV-a", navela je UNO BiH.

Objasnili su da se broj zahtjeva povećavao od 2015. godine, kao i iznos zatraženog povrata PDV-a.

"Vrijednost robe kupljene od stranih državljana u 2019. godini iznosila je više od 135 milijuna KM, dok je iznos zatraženog povrata PDV-a bio gotovo 20 milijuna KM", rekli su iz Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Dodali su da je ovu statistiku prekinula pandemija uzrokovana virusom korona, te da je u 2020. i 2021. godini iznos zatraženog povrata PDV-a od stranih državljana pao ispod 10 milijuna KM.

"U posljednje dvije godine došlo je do postupnog oporavka, iako će vjerojatno biti potrebno još vremena da se vratimo na vrijednost kupovine robe od stranih državljana kakva je bila prije pandemije uzrokovane virusom korona, koja je otežala putovanja i zaustavila poslovnu aktivnost u mnogim zemljama", rekli su iz UNO BiH.

Pojasnili su da pravo na povrat PDV-a u BiH imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, te da ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju su kupila u BiH i iznijela iz carinskog područja BiH u svojem prtljagu. Napomenuli su da pravo na povrat PDV-a ne vrijedi za iznesena mineralna ulja, petrolej, dizel gorivo, alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duhana.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, rekla je da je već poznato da pogranične općine profitiraju od susjeda koji često kupuju na našim tržištima.

"Ugodno sam iznenađena tim iznosom. Mislim da naši susjedi na ovaj način štede puno novca", rekla je Marić, ističući da ti brojevi pokazuju da ima kupaca iz regije.

"To su pokazatelji i da su potrošački proizvodi kod nas malo jeftiniji nego u susjednim zemljama", rekla je Marić i dodala da naši građani ne donose takve odluke.

"Mislim da je prepreka za građane BiH strah od toga što je na listi, a što nije, što možemo prenijeti preko granice", rekla je Marić i dodala da je važno da se građani informiraju i da bi im bilo korisno zatražiti povrat PDV-a.

Carinska služba dužna je utvrditi jesu li ispunjeni sljedeći uvjeti:

Da su podaci iz putne isprave identični s podacima iz obrasca za povrat PDV-a;
Da roba koja je prikazana odgovara robi navedenoj na računu označenom u obrascu za povrat PDV-a, i da ta roba nije korištena;
Da je ukupna vrijednost robe s PDV-om navedena na obrascu za povrat PDV-a veća od 100 KM;
Da je roba iznesena prije isteka roka od tri mjeseca od dana kupovine u BiH;
Da je originalni obrazac za povrat PDV-a uredno ovjeren.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije