Ljubuške kreativke

Haljine, torbice i sandale iz Ljubuškog nose se u BiH, RH, ali i Kanadi, Australiji...

07.08.2017.
u 19:00

 Ljubušanke su odavno poznate po prepoznatljivom stilu. Moda je sastavni dio života, a uz to što haljina, majica, traperice ili sandale trebaju izgledati lijepo, bitno je i da su unikatni, onakvi kakvi se ne mogu kupiti nigdje drugdje na svijetu.

Ispunjavamo želje kupaca

Kako bi Ljubušanke uživale u drugačijim komadima odjeće i obuće, svakodnevno se trudi nekoliko mladih poduzetnica, dizajnerica koje su osmislile vlastite brendove. Vrlo brzo ti brendovi postali su popularni u BiH, zatim regiji, a danas njihove proizvode naručuju i iz SAD-a, Kanade... Helena Bilić i Jelena Džolić osmislile su sve popularniji bh. brend LOLA.tees. Riječ je o dizajnu i proizvodnji majica neobičnih krojeva sa zanimljivim natpisima. Nakon majica, stigle su i lepršave i neobične haljine koje su odmah naišla ne odobravanje među ljubiteljicama “handmaide” proizvoda. Sve je krenulo u proljeće 2012., kada su se Jelena i Helena odlučile malo ozbiljnije usmjeriti i na neki način ukrotiti kreativnu crtu koju obje imamo u sebi. U razvoju ideja uvijek rade zajedno. Naravno, mnogo je tu kompromisa jer se ukusi razlikuju. Zatim osluškuju reakcije tržišta i po tim putokazima idu dalje. Često im se kupci jave sa svojim željama, što u velikoj većini slučajeva ispunjavaju, sve dok nije u pitanju povreda tuđih ideja i proizvoda. Jelena kaže kako inspiraciju za printove i natpise nalaze svugdje - u glazbi, filmovima, nekim lokalnim frazama.

I poznati “lajkaju”

- Najbitnije je ne forsirati kreativnost, smatramo da se tada ona najviše i ubija - navode vlasnice LOLA.teesa. A svoju kreativnost kroz izradu raznog nakita i torbica već godinama pokazuje Maja Markota. - U mojoj ponudi možete pronaći torbe i ostale proizvode od ekološke i brušene kože (male i velike torbe za djevojčice i dječake s raznim likovima iz crtanih filmova, zatim sportske, dnevne i večernje torbice, torbe s patentnim zatvaračem, nesesere, futrole za mobitele, omote za studentske indekse, kožnati nakit, remenje s mašnama itd.), a ostali modni dodaci izrađeni su od puno perlica, bisera, kristala, satenskih vrpci, dugmadi i svega što dođe pod ruku. Što se materijala tiče, zaista se snalazim svakodnevno. Uvijek nešto novo pronalazim što bi se moglo iskoristiti i u svemu vidim veliku inspiraciju - izjavila je nedavno Maja. Njezine torbice, uz BiH, najviše se nose u Hrvatskoj. Jedan od najmlađih ljubuških brendova je “Helenas”. Neobične sandale koje je osmislila jedna Hercegovka već dvije godine nose se od Ljubuškog, preko Sarajeva, pa sve do dalekih Tenerifa, Kanade, Australije... Stranicu na Facebooku tog brenda prva je “lajkala” Ella Dvornik, a njezina majka Danijela među prvima je naručila, i to dva primjerka, ručno izrađenih sandala od materijala iz BiH. Ideja o zanimljivim kožnatim sandalama ukrašenim šarenim pomponima i perlama po želji naručitelja nastala je sasvim slučajno, a njezina začetnica Zdenka Udovičić nije mogla ni zamisliti da će u tako kratkom vremenu dobiti toliko narudžbi. Uz sandale, Zdenka izrađuje i unikatne kožnate torbice i ruksake.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije