Kiseljak

Gradit će se novi objekti socijalne i zdravstvene zaštite, topličkog turizma...

07.10.2023.
u 10:02

Općinsko vijeće Kiseljak usvojilo je u formi nacrta urbanistički plan projekta "Banja Kiseljak" za razdoblje 2023. - 2028. godine. O dokumentu koji bi trebao dati smjernice razvoja socijalne i zdravstvene zaštite te ugostiteljstva i turizma na području općine Kiseljak vodit će se javna rasprava u trajanju od 20 dana, kazao je prilikom usvajanja na sjednici Vijeća Nikola Grubešić, rukovoditelj općinske Službe za gospodarstvo, urbanizam, zaštitu okoliša i komunalne poslove.

Javna rasprava

Urbanističkim projektom "Banja Kiseljak" uređuje se prostor površine 28.900 četvornih metara užeg gradskog područja između vodotoka rijeka Lepenice i Kreševke, hotela "Dalmacija" te Ulice Josipa bana Jelačića.

Na području koje će biti obuhvaćeno urbanističkim projektom "Banja Kiseljak" gradit će se novi Centar socijalne zaštite u sklopu kojeg će djelovati obiteljsko savjetovalište, centar za rehabilitaciju invalidnih osoba i njihovu integraciju u društvo, uključujući i zapošljavanje u skladu s radnim sposobnostima, služba Doma zdravlja za pomoć starima i bolesnima, dom umirovljenika, centar za zbrinjavanje djece bez roditeljske skrbi, kao i prihvat žrtava nasilja te centar za djecu s poteškoćama u razvoju. Projektom su obuhvaćeni i planovi razvoja i unaprjeđenja zdravstvene zaštite. Temelje se na broju stanovnika i kao takvi podrazumijevaju i primjenu kriterija o površini i broju liječnika po glavi stanovnika. Kad je pitanju kriterij površine, on podrazumijeva 0,10 četvornih m površine zdravstvenih objekata na jednog stanovnika. Plan iziskuje povećanje površine zdravstvenih objekata Doma zdravlja i područnih ambulanti u iduće tri godine na 3321,5 četvornih metara korisne površine, ali i povećanje broja zdravstvenih radnika, koji je u Kiseljaku ispod prosjeka BiH. Na području ove općine trenutačno je manje od jednog liječnika na tisuću stanovnika. Bh. prosjek je 1,46 liječnika na tisuću stanovnika, a plan je da Kiseljak bh. prosjek dosegne do 2026. godine. Urbanističkim planom projekta "Banja Kiseljak" obuhvaćen je i razvoj topličkog turizma za koji Općina Kiseljak ima prirodne i infrastrukturne potencijale, koji su trenutačno neiskorišteni unatoč tradiciji topličkog turizma koja datira iz 16. stoljeća. Dio planova razvoja ove vrste turizma ostaje hotel "Dalmacija", koji odnedavno ima novog vlasnika koji je već pokrenuo radove na njegovoj obnovi, kao i izgradnji novih suvremenih kapaciteta koji bi u Kiseljaku trebali oživiti tradiciju liječenja i rehabilitacije na bazi prirodne mineralne vode.

Razvoj ugostiteljstva

Novim urbanističkim projektom namjerava se potaknuti i razvoj ugostiteljstva, kao i drugih oblika turizma za koje je u dokumentu konstatirano da s postojećim kapacitetima ni približno ne prate potencijale koje Kiseljak ima za njihov razvoj, a bazirani su na prirodnim resursima ove općine, počevši od izvorišta prirodne mineralne vode, preko šuma, vodotoka, lovišta i nekoliko rekreacijskih zona. Kiseljak, istaknuto je u nacrtu urbanističkog projekta "Banja Kiseljak", uz navedene prirodne resurse koji omogućavaju razvoj topličkog, sportsko-rekreacijskog, lovnog i ribolovnog turizma, treba dodatne suvremene smještajne kapacitete i ugostiteljske objekte, sportske terene, kao i potrebnu komunalnu infrastrukturu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije