prijedlog zakona upućen u parlamentarnu proceduru

Federacija BiH dobiva novo zakonsko rješenje o odvjetništvu

odvjetnik
03.05.2024.
u 08:27

Zakon je utvrđen na prijedlog Federalnog ministarstva pravosuđa te će biti upućen u parlamentarnu proceduru

Vlada Federacije BiH utvrdila je na prijedlog Federalnog ministarstva pravosuđa prijedlog zakona o odvjetništvu FBiH koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Prijedlogom ovog zakona se, među ostalim, uređuju odvjetnička djelatnost, uvjeti za obavljanje ove djelatnosti, zatim prava i dužnosti odvjetnika, kao i prestanak prava na obavljanje odvjetništva i privremena zabrana vršenja odvjetničke djelatnosti. Također, ovim zakonom su tretirani i odvjetnički stručni suradnik te odvjetnički pripravnik, a propisuju se i odvjetnički ispit i stručno usavršavanje, organizacija odvjetništva, zatim financiranje odvjetničkih komora, disciplinska odgovornost i zaštita prava odvjetnika te odvjetničkih stručnih suradnika i odvjetničkih pripravnika. Prijedlogom zakona je propisano da je odvjetništvo neovisna i samostalna profesionalna djelatnost koja osigurava pružanje pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju njihovih prava i pravnih interesa.

Ovaj zakonski propis predviđa da će u roku od 60 dana od dana njegova stupanja na snagu Skupština Odvjetničke komore donijeti tarifu o nagradama i naknadi za rad odvjetnika dok će, u istom roku, federalni ministar pravosuđa donijeti pravilnik o visini nagrade odvjetnicima za obrane po službenoj dužnosti. Predlagač je naveo da je razlog za donošenje ovog zakona definiranje kvalitetnog zakonskog okvira za obavljanje odvjetničke djelatnosti uz objašnjenje da je važeći Zakon o odvjetništvu FBiH donesen 2002., a koji je do izrade ovog zakona pretrpio više izmjena i dopuna. Federalno ministarstvo pravosuđa je prepoznalo potrebu donošenja novog zakona koji bi na osnovi redovite zakonodavne procedure, kao i provođenja sveobuhvatne javne rasprave, predstavljao kvalitetan normativni okvir za unaprjeđenje odvjetničke djelatnosti.

Tekst zakona je rađen, među ostalim, i u suradnji s odvjetničkim komorama, kako s federalne tako i regionalne razine. (ri) •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije