PROBLEM

Gornji Horizonti prijetnja i Hutovu blatu i Neretvi

neretva
Zoran Grizelj
30.04.2012.
u 10:58

Hrvatska ministrica Holy, prema Espoo konvenciji, tražila je uključivanje Hrvatske u procjenu utjecaja tog hidroenergetskog megazahvata na okoliš, jer postoji opasnost uništavanja doline Neretve nizvodno od Mostara

Ekološke udruge iz Hercegovine i Dubrovačko-neretvanske županije, ljubitelji prirode, ali i stručnjaci iz područja ekologije, ponovno su na nogama zbog informacije da će Vlada RS-a ipak nastaviti s gradnjom projekta hidroelektrana “Gornji horizonti” na slivu rijeke Trebišnjice. Ministrica prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a Srebrenka Golić još 2. travnja ove godine u Slavonskom Brodu sastala se s Mirelom Holy, ministricom zaštite okoliša i prirode RH, te je obećala poslati sažetak studije iz spomenutog projekta i njegova utjecaja na okoliš, zbog čega će se organizirati javna prezentacija u Dubrovniku.

Hrvatska ministrica Holy, prema Espoo konvenciji, tražila je uključivanje Hrvatske u procjenu utjecaja tog hidroenergetskog megazahvata na okoliš, jer postoji opasnost uništavanja doline Neretve nizvodno od Mostara, zaslanjivanja delte usljed nedostatka vode i prodora morske vode te isušivanja niza izvora i propasti poljoprivrede. Skrenu li se pritoke Neretve u drugu rijeku, Neretva bi ostala bez dijela vode, bitne za održavanje poljoprivrednih imanja u neretvanskoj dolini. Vlada RS-a na sve moguće načine lobira kod hrvatskih vlasti da daju zeleno svijetlo za realizaciju projekta jer je u Kanadi još prije više od godinu dana donesena odluka da Državna kanadska kreditna agencija - CCC stane iza financiranja Gornjih horizonata. Cijelu realizaciju bi organizirala inženjering kompanija SNC Lavalin. Večernjak je prošle godine objavio pismo Vlade RS-a u kojem se opširno piše kako je zamjenik predsjednika kanadske kompanije Zouheir Chebl boravio u Zagrebu 7. veljače prošle godine kada je Domagoju Miloševiću, bivšem potpredsjedniku Vlade RH uručio pismo predsjednika kompanije SNC Lavalin za predsjednika Ivu Josipovića i tadašnju premijerku Jadranku Kosor.

Sutradan je kanadsko izaslanstvo boravilo u Banjoj Luci gdje su posjetili tamošnjeg resornog ministra energetike ministra Kovačevića, kome je uručeno isto takvo pismo za predsjednika Dodika i premijera Džombića. Bit svih pisama je u tome, kako je Vladu RS-a izvijestio direktor EOL PRVI Nevesinje Dr. Zlatko Mandžuka, “što kanadska strana inicira zajednički sastanak najvišeg rukovodstva RS-a, RH i Kanade na kome bi se trebala usuglasiti politička volja tri države o ulasku u zajedničku realizaciju projekta Gornji Horizonti i Dubrovnik 2. Ekolozi i njihove udruge i dalje prosvjeduju, politička lobiranja se intenziviraju, a pristanak na ovaj zahtjevan projekt ovisi o procjeni nove hrvatske Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?