Rezolucija EP-a

Federalna BiH s istim pravima za sve narode

General view of the Plenary chamber in Brussels - PHS Hemicycle - Plenary session week 46 2014
23.03.2016.
u 07:00

U sjeni terorističkih napada na Bruxelles vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta (AFET) prihvatio je jučer prijedlog rezolucije o napretku BiH prema EU i amandmane kojim se poziva na federaliziranje zemlje i jednakopravnost svih naroda i građana očekujući da će se u ovoj godini te reforme dodatno ubrzati, piše Večernji list BiH. 
Zastupnici EP-a i članovi Vanjskopolitičkog odbora su pozdravili nedavno podnošenje zahtjeva za članstvo u EU 15. veljače 2016. godine te su zatražili od Vijeća EU 
da je što prije odobri.

Jednakopravnost naroda

“Prošla godina bila je za BiH po mnogočemu posebna. U ovoj godini potrebno je raditi na budućim političkim, izbornim i ustavnim reformama koje će BiH oblikovati u funkcionalnu i učinkovitu državu temeljenu na načelima federalizma, supsidijarnosti, ravnopravnosti i jednakopravnosti svih njenih naroda i građana”, ocijenio je SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. Upravo je federalizam, jednakopravnost svih naroda ponovno ključna odrednica rezolucije o BiH. 
Veliki broj kompromisnih amandmana koje je AFET utvrdio I koje će Europski parlament zasigurno prihvatiti na zasjedanju u Strasbourgu budući se radi o odboru koji odražava većinu EP-a dio je inicijative hrvatskih zastupnika. Dio rezolucije posvećen je održavanju referenduma o pravosuđu u Republici Srpskoj, ali i posve aktualnom pitanju naasilnoga ekstremizma i terorizma. “(Europski parlament) zabrinut je zbog radikalizacije među mladim ljudima, od kojih se, u usporedbi s drugim zemljama regije, velik broj pridružio ISIL-u; pozdravlja prve donesene presude stranim borcima zbog kaznenih djela financiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti te organizacije i pridruživanja ISIL-u; poziva na nastavak i jačanje poduzetih mjera za borbu protiv radikalizacije i terorizma”, stoji u jednome od 
prihvaćenih amandmana.

Radikalizam i referendum

Također se poziva na zajednički apel svih vjerskih vođa da se suprotstave ekstremizmu i terorizmu. 
“Pozdravlja se nastojanja da se ojača međureligijski dijalog i miran suživot, uključujući zajedničku izjavu političkih i vjerskih vođa u kojoj se osuđuje terorizam i nasilni ekstremizam te u kojoj se muslimani pozivaju da se udalje od radikalnih ideja; potiče na odlučnije rješavanje i sankcioniranje slučajeva govora mržnje i prenošenja ekstremističkih ideologija putem društvenih medija”, dodaje se. 
U rezoluciji, čiji je nacrt napravio izvjestitelj za BiH, zastupnik Cristian Dan Preda iz grupacije Europske pučke stranke, osuđuje se ideja održavanja referenduma u Republici Srpskoj o bh. pravosuđu na državnoj razini, zato što predstavlja izazov za suverenitet i integritret zemlje. Također se poziva na nastavak borbe protiv korupcije te izražava zabrinutost zbog pritiska na pravosuđe od strane političara te na slobodu medija ali i prava da se programi emitiraju na svim jezicima u BiH. 
“Poziva se na provođenje zakonske obveze uređivanja i emitiranja programa na svim službenim jezicima, povećanje uredničke neovisnosti, financijske stabilnosti javnih medija”, stoji uz ostalo u rezoluciji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije