nakon odluke visokog predstavnika

EU: Vlasti u BiH da provedu potrebne reforme da se izbori provode u skladu s europskim standardima

bih - eu - europska unija
Fena
26.03.2024.
u 22:31

EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na razini BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na listopadskim lokalnim izborima.

Europska unija podsjeća da se izvršna ovlast visokog predstavnika treba koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji, navodi se u izjavi glasnogovornika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, povodom odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Navodi se da EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s europskim standardima kroz primjenu preporuka OESS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost financiranja političkih subjekata.

- EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na razini BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na listopadskim lokalnim izborima.

EU ističe da je visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom razdoblju - naglašava se u izjavi.

Dodaje se da, nakon odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na europskom putu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije