Brdo-Brijuni

EU neće biti potpuna bez integracije Jugoistočne Europe

Brdo-Brijuni
Foto: FENA
1/4
29.05.2016.
u 14:38

Zajednička poruka koja je poslana nakon plenarnog sastanka lidera regije jeste da se sve zemlje Jugoistočne Europe moraju graditi međusobno povjerenje i razumijevanje

Okončan je plenarni sastanak lidera regije, sudionika procesa Brdo-Brijuni, a glavna poruka je da Europska unija neće biti potpuna bez integracije Jugoistočne Europe.

Zajednička poruka koja je poslana nakon plenarnog sastanka lidera regije jeste da se sve zemlje Jugoistočne Europe moraju graditi međusobno povjerenje i razumijevanje putem dijaloga.

"Usuglasili smo se da ćemo rješavati otvorena pitanja, da ćemo surađivati u procesu integracija u EU i interesanata za NATO, da ćemo provoditi postojeće bilateralne i multilateralne sporazume, da ćemo raditi na povećanju sigurnosti, unapređenju obrazovnog sustava, ali i da ćemo unapređivati ekonomsku konkurentnost", rekao je ispred domaćina ovogodišnjeg summita predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor poručio je da će se EU u narednom razdoblju više baviti sama sobom, ali da to ne treba obeshrabriti zemlje regije koje provode reforme u cilju pristupanja EU.

"Međusobno se moramo stimulirati jer proces reformi ne smije biti ugrožen. Ja EU ne vidim kompletnu bez integracije Jugositočne Europe", kazao je Pahor, piše Klix.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da usprkos brojnim izazovima pred kojima se nalazi EU treba raditi na jačanju međusobnog povjerenja, te da raduje pristupanje Crne Gore NATO savezu. 

Poručila je da lideri regije kroz proces Brdo-Brijuni žele dati političku podršku suradnji na putu proširenja EU.

Hrvatska ne blokira Srbiju na putu u EU

Predsjednica Republike Hrvatske kazala je da je vodila raspravu s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem te da mu je poručila da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu ka Europskoj uniji.

"Nikolić i ja smo vodili otvrenu raspravu, ali sam mu poručila da Hrvatska ne blokira i ne želi blokiati Srbiju u pregovorima za članstvo u EU. Ali ustrajat ćemo na usvajanju svih mjerila, kako kopenhagskih tako i madridskih", kazala je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da je uputila poziv Nikoliću da sjednu i razjasne sve nesuglasice iz poglavlja 23, kako bi to polje pregovora Srbija sa EU mogla konačno otvoriti.

S druge strane Tomislav Nikolić je kazao kako vjeruje da će Srbija uskoro imati otovreno poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa.

"Vjerujem da ćemo uskoro imati otvoreno to poglavlje. Ipak, želim kazati kako u Hrvatskoj neki političari dokazuju svoje postojanje tako što će imati negativno mišljenje o Srbiji", kazao je Nikolić.

Mattarella: Izazovi se se rješavati samo kroz suradnju

Predsjednik Italije Sergio Mattarella je nakon sastanka Brdo-Brijuni procesa, naglaso da Italija želi prenijeti potpunu i krajnju podršku da se to postigne na najbrži mogući način. Podvukao je da je Italija, kao i mnogi drugi predstavnici međunarodne zajednice, uvjerena u činjenicu da izazovi s kojima smo svi globalno suočeni, ne mogu biti rješavani samo od strane jedne zemlje.

- Izazovi poput migracije ili ekonomske krize više nije pitanje jedne države. To su sve izazovi koji se mogu rješavati samo kroz suradnju, zajedničke politike i veću efikasnost i integraciju. Italija je stoga uvjerena u značaj završetka širenja Europske unije sudjelovanjem ovih zemalja i svakako proširenog procesa euroatlantskih integracija. Meni je bila velika čast da iskažem želju Italije da nastavi biti jak partner sa zemljama tog regije kako bi se jamčilo njegovoj stabilnosti i razvoju - kazao je Mattarella, prenosi Fena.

Smatra da je dokument, koji su sudionici sastanka predstavili, od velikog značaja za one koji tome teže, ali također je mišljenja da je današnji sastanak važan jer je bio veoma pozitivan, otvoren i iskren, te temeljen na duhu prijateljstva, zajedničkih želja i suradnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije