izgradnja Gradske vijećnice

Dvonamjenska zgrada Vijećnice Grada Orašja stajat će 900.000 KM

orašje
13.01.2024.
u 19:20

Za projekt izgradnje Gradske vijećnice Vlada FBiH dodijelila je Gradu Orašju 190.000 KM, Vlada RH 50.000 eura, a Grad Orašje dužan je uložiti i vlastita sredstva

Grad Orašje, kao sjedište Gradske uprave, ali i sjedište izvršne vlasti Posavske županije, na posebnom je položaju jer graniči s EU-om. Po svojoj povijesti, osobito onoj tijekom herojske obrane u Domovinskome ratu, Orašje zaslužuje imati i prezentativna zdanja javnih institucija, piše Večernji list BiH.

Potpora Vlade FBiH

Tomu će zasigurno doprinijeti gradnja impozantnog Trga 106. HVO brigade i branitelja HVO Orašje. Sagrađen je i novi Dom zdravlja, a jedan od najavljenih projekata Gradske uprave za 2024. godinu je izgradnja zgrade Gradske vijećnice. Gradsko vijeće Orašje inače svoja redovita zasjedanja održava u dvorani tzv. Omladinskoga doma. Već početkom ove godine Gradska uprava prionula je na posao kako bi sklopila financijsku konstrukciju za izgradnju zgrade Gradske vijećnice koja iznosi malo manje od 900.000 KM bez opreme i namještaja. Ogroman je to iznos za jednu manju lokalnu zajednicu (iznosi nešto manje od sedam posto gradskog proračuna), pa ne čudi stoga što su očekivanja usmjerena, uz lokalne snage, i na potporu šire zajednice.

- Vlada Federacije BiH dodijelila je Gradu Orašju 190.000 KM za projekt izgradnje Gradske vijećnice. Po dobivenom novcu Grad Orašje dužan je uložiti i vlastita sredstava u iznosu od 126.666,67 KM. S novčanim sredstvima od Vlade Republike Hrvatske od 50.000 eura za ovu namjenu i sredstvima od Grada i po ovoj donaciji, prikupljeno je malo više od pola milijuna maraka - objašnjavaju iz Gradske uprave. Zgrada Gradske vijećnice bit će izgrađena na mjestu sadašnjeg Centra za socijalni rad, a sastojat će se od dva dijela: Vijećnice u koju će se ulaziti iz Treće ulice te dijela Socijalne službe s ulazom iz dvorišta od Pete ulice. Oba dijela sastoje se od prizemlja i prvog kata, dok je na drugom katu zgrade planiran Gradski arhiv. Sama Vijećnica imala bi 45 sjedećih mjesta.

 

 

Proračun za 2024. godinu Grada Orašja iznosi 12,923.100 KM, a isto toliko predviđeno je i za rashode i izdatke. Izmjenama i dopunama poslovnika Općinsko vijeće Orašje omogućilo je pravo, ali i obvezu vijećnicima za edukaciju i usavršavanje, definiran je kriterij za odabir članova radnih tijela koji omogućava da se u slučaju izbora između jednako kvalificiranih kandidata daje prednost manje zastupljenom spolu, kao i da se prilikom imenovanja vanjskih članova radnih tijela osigura zastupljenost ranjivih i marginaliziranih skupina u radnim tijelima čija je nadležnost u vezi s tim skupinama. Poboljšanje komunikacije s građanima, vijećnicima i gradonačelnikom omogućit će također instalirane aplikacije eCitizen u okviru MEG projekta koji provodi UNDP.

Od ostalih aktualnosti iz Gradske uprave izdvajamo isplatu novčane pomoći svim kućanstvima koja su se kvalificirala kao energetski siromašna prema utvrđenim općim i posebnim kriterijima u sklopu javnog poziva za podršku EU-a BiH u cilju ublažavanja negativnog socioekonomskog utjecaja energetske krize.

Pomoć umirovljenicima

S područja Grada Orašja 728 kućanstava zadovoljilo je kriterije javnog poziva, a čak 551 kućanstvo je u kategoriji umirovljenika. S obzirom na to da je najveći broj prijava iz kategorije umirovljenika, odlučeno je da, umjesto 300 KM, dobiju 364,25 KM po kućanstvu. Ostale tri kategorije dobit će po 579,76 KM po kućanstvu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?