Fokus na europski put

Dogovor domaćih lidera pravi je smjer prema ubrzanju EU puta

19.04.2024.
u 20:18

Pitanje promjene Izbornog zakona svakako treba dovesti i u kontekst presude Ustavnog suda BiH koja govori o potrebi legitimnog političkog predstavljanja

Postizanje okvirnog dogovora predstavnika stranaka koje čine većinu na državnoj razini vrijedan je korak naprijed u relaksiranju odnosa na ovoj razini, ali i u cijeloj BiH, a isti otvara mogućnost donošenja domaćeg rješenja iz područja izbornog zakonodavstva koje bi trebalo vrlo skoro biti predstavljeno parlamentarcima u obama domovima Parlamentarne skupštine BiH. Nakon određenog zastoja ovaj pomak ipak je pokazao da postoji mogućnost očuvanja fokusa na europskom putu zemlje, piše Večernji list BIH.

Važan korak

Posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograd - Priština, bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčák srdačno je pozdravio dogovor koalicije na državnoj razini o Izbornom zakonu.

- Ovo je važan korak na putu zemlje k Europskoj uniji i još jednom dokazuje da su izabrani politički lideri sposobni donijeti potrebne odluke u interesu Bosne i Hercegovine i njezinih europskih integracija - napisao je Lajčák na X-u, bivšem Twitteru. Inače, pitanje promjene Izbornog zakona svakako treba dovesti i u kontekst presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja govori o potrebi legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Među reformama iz Mišljenja Europske komisije koje je definiralo 14 prioriteta niz je onih koje se odnose na demokraciju, vladavinu prava, osnovna prava i reformu javne uprave, a među njima je dio koji eksplicitno govori kako je potrebno osigurati provođenje odluka Ustavnog suda. To u prijevodu znači i presudu u predmetu "Ljubić", koji govori o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda kroz izmjene Izbornog zakona, a takvo što svakako dodatno daje na značaju potrebe domaćeg dogovora oko pitanja o kojemu ovisi harmonizacija međunacionalnih odnosa.

U kontekstu detalja i sadržaja promjena koje se trebaju vrlo skoro usvojiti, predsjedateljica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić objasnila je, naime, kako izmjene i dopune Izbornog zakona treba donijeti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i njima trebaju biti obuhvaćena poboljšanja integriteta izbornog procesa, kao i sastav, nadležnosti i način izbora SIP-a. To treba, kako je dodala, utvrditi hitno, bez odgađanja, putem ovlaštenog predlagača Vijeća ministara BiH i postojeće radne skupine koja je dosta toga uradila i raspravila. Inače, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, koji je rezultirao toliko željenim napretkom, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je kako su spremni pokušati u idućih nekoliko dana uputiti Izborni zakon na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH te da se vidi kako se ponovno može deblokirati europski put. Pritom je podsjetio kako su u kontekstu promjena Izbornog zakona radile tehničke skupine koje su postigle visok stupanj usuglašenosti.

- Sada ostaju ova teška pitanja. Pozicija Središnjeg izbornog povjerenstva BiH treba biti riješena i ostaje ovo ustavno pitanje - izbori za članove Predsjedništva BiH. Ne želim se izvlačiti iz toga, ali to je pitanje koje trebaju riješiti partneri u Federaciji BiH. Mislim da je najbolje rješenje donošenje novog Izbornog zakona koji bi riješio sva pitanja – istaknuo je Dodik. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je "rješenje da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH".

Rješenje

- Prije nekoliko dana kolege Nikšić, Dodik i ja zaključili smo da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Čini se kako je rješenje da do idućeg petka usvojimo u parlamentarnoj proceduri Izborni zakon BiH i time bismo riješili glavninu problema koje imamo - izjavio je Čović. Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže kako treba učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu koji bi bio proizvod domaćih političara. Ipak, dodao je kako još uvijek postoje suprotni stavovi o različitim pitanjima.

- Međutim, još uvijek imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe ova aktualna pitanja. Izborni zakon je jedan od najaktualnijih, ali i druga koja nam stoje na stolu - kazao je Konaković. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je pak kako će se ostaviti dovoljno vremena kolegama iz Federacije BiH da se u kontaktu s čimbenikom iz Republike Srpske vidi može li se naći zajednički nazivnik koji će onemogućiti intervencionizam, napraviti Izborni zakon po volji građana BiH, provesti izbore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?