KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Dodik: Odazvat ću se pozivu suda, optužnica je pisana uz pomoć Murphya

Milorad Dodik
Dejan Rakita/Pixsell
12.08.2023.
u 13:06

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare u Banjoj Luci nakon što je Tužiteljstvo BiH jučer podiglo optužnicu protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Dodik je za podizanje optužnice optužio američkog vleposlanika u BiH Michaela Murphya.

"Ovo je sramno, ugrožavanje suvereniteta i nema veze s pravom, političko nasilje, odnosno sila iza koje stoji američki veleposlanik u BiH, čovjek koji svaki dan smišlja šta će raditi protiv Srba", rekao je Dodik.

Tvrdi da je djelovanje Tužiteljstva BiH izvanpravno i kako ne postoji zakon po kojem ga se optužuje.

"Optužnica je pisana danima uz asistenciju Murphya, mogli ste da vidite da se Veleposlanstvo SAD-a jučer oglasilo i nepostojeći ured OHR-a da to podržavaju", rekao je Dodik.

Govoreći o potpisivanju Ukaza rekao je kako nije imao dilemu kada je stavljao potpis.

"I ubuduće ću to raditi kada NSRS donese bilo koji zakon. Nisam imao dileme tada, nemam ni danas. Pokušaj da se napravi podanička struktura vodi se iz Američkog veleposlanstva u Sarajevu kako bi se doveli Srbi koji njima odgovaraju i potpisivali akte koji njima odgovaraju", naveo je Dodik.

Ukoliko dobije poziv iz Suda BiH rekao je kako će se odazvati te je naveo kako će podnijeti prijavu protiv tužitelja koji je podigao optužnicu.

"Obično se Tužiteljstvo hvali nezavisnošću, a ne kao ovaj tužitelj koji želi učiniti sretnim Bećirovića. Troje tužitelja radi na predmetu, dvoje je otkazalo, a ovaj jedan nije oklijevao. Bez ikakve je pravne osnove, zakon po kojem me inkriminiraju ne psotoji. Ne postoji ured OHR-a, pola BiH tu činjenicu ne priznaje, jedna trećina u političkom smislu", dodao je Dodik.

Također je rekao kako je razgovarao s prijateljima koji su veleposlanici zapadnih zemalja i koji su mu rekli kako Christiana Schmidta ne mogu gledati očima, jer je prepotentan.

Prokomentirao je i očekuje li kako će Sud BiH potvrditi optužnicu.

"Ako Sud odluči to potvrditi onda bi i to bio dio srbofobije. Ako se tamo (Sud BiH, op. a.) budem pojavljivao neću uzeti nijednu dnevnicu", rekao je Dodik i pozvao građane entiteta RS da se okupe oko predsjednika RS.

Rekao je i što očekuje od partnera s kojima je u koaliciji na državnoj razini.

"Jedan od uvjeta za dalje kretanje jeste da Parlamentarna skupština poništi mogućnost da bilo koji pojedinac nameće zakone. Ako hoćemo koretktne odnose ovo ne može opstati", kazao je Dodik.

Dodao je da će SNSD 22. kolovoza u Državnom parlamentu dati potporu za tri dogovorena zakona, o VSTV-u, pristupu informacijama i ombdusmanu te kako će tražiti utvrđivanje radne skupine koje će raditi na zakonu o sudovima i Ustavnom sudu te da se pristupi završavanju reforme Izbornog zakona.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije