Temperaturni šok

Danas proljeće, temperature do 22°C, a u četvrtak temperatura pada na 1°C

02.02.2016.
u 07:00

Stalne i velike promjene u temperaturama postale su uobičajena pojava ove zime, piše Večernji list BiH. Nova drastična promjena je upravo pred nama. Naime, prema najavama prognostičara, od danas do petka će temperature oscilirati i do 20°C.

Velike oscilacije

“Utorak 17°, četvrtak 1°, subota 11°C. Ponovno, iz ekstrema u ekstrem. Smiješna i za ljubitelje snijega istovremeno žalosna je činjenica da vrh Bjelašnice mjeri svega 20 cm. A za nekoliko dana past će i ispod 15 cm, no od četvrtka će se to stanje malo popraviti”, kazao je za Patriju bh. “lovac na oluje” Nedim Sladić i dodaje kako će danas temperature uz obilje sunca rasti od 15°C u središnjem i istočnom dijelu, pa sve do 22°C na sjeveru. “Srijeda poslijepodne donosi postepeno zahlađenje, a najviše ćemo ga osjetiti u četvrtak kada će i temperature opasti i za 15°C. Veće količine snijega se ne očekuju, dekorativno će se u četvrtak zabijeliti središnji i istočni dijelovi BiH, snijegom visine do 7 cm”, tvrdi Sladić i dodaje da će već od petka, nakon hladnog jutra, ponovno sa zapada stići zatopljenje uz umjerenu južinu. “Do 15. 2., još neslužbeno, kako pokazuju prognostički modeli, zadržalo bi se toplo i vrlo toplo vrijeme uz jugo i jugoistočni vjetar, ali ne i posve stabilno”, tvrdi Sladić.

Službene prognoze

Sličnu potvrdu dobili smo i od dežurnih iz FHMZ. “Možemo reći da nam promjena vremena nastupa u srijedu, a još u utorak će biti dosta toplo. U srijedu jutarnja temperatura neće biti negativna. Međutim, poslijepodne kiša će zahvatiti Hercegovinu, sjeverozapad i jugozapad Bosne i kako se postupno bude približavala noć, kiša i pad temperature zahvatit će cijelu zemlju, dok će u Bosni kiša postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. U četvrtak ćemo imati snježne oborine prijepodne, a već poslijepodne bi će stabilnije”, kazali su za “Večernjak” u FHMZ. Danas će u BiH biti jako toplo, osobito u sjevernim područjima Bosne gdje je jučer ujutro bilo toplije nego u Hercegovini. Prema službenoj prognozi, danas će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tijekom dana postupno povećanje oblačnosti. U večernjim satima u Hercegovini i JZ područjima Bosne mjestimično je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu od 6 do 10, a najviša dnevna od 12 do 18°C. Sutra pretežito oblačno vrijeme. Tijekom dana slaba i povremena kiša u Hercegovini, JZ i SZ područjima Bosne. U večernjim satima i u noći, sa srijede na četvrtak, kiša se očekuju u cijeloj BiH. U višim predjelima padom temperatura kiša će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu od 7 do 10, a najviša dnevna od 9 do 14, na jugu od 13 do 16°C. U četvrtak pretežito oblačno vrijeme. U Hercegovini se očekuje kiša, a u Bosni susnježica i snijeg. Intenzivnije oborine očekuju se prije podne. Poslije podne postupan prestanak oborina. Prema riječima dr. Zdenka Klarića, ravnatelja mostarskog Doma zdravlja, zdrave osobe neće osjećati zdravstvene probleme zbog vremena, dok tegobe mogu osjećati meteoropati i kronični bolesnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije