završen sastanak vladajuće koalicije u FBiH

Čović: Tražit ćemo rješenje za svaki problem, potrebno je da radimo kao partneri

koalicija
Foto: FENA
06.09.2016.
u 20:41

"Dogovorili smo se da koristimo jedan kriterij za uvažavanje i partnerstvo. Ideja je tražiti rješenje za svaki problem i međusobno se uskladiti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i kršenja procedura", rekao je Čović

Završen je sastanak lidera stranaka i širih izaslanstava vladajuće koalicije u FBiH SDA, SBB i HDZ-a BiH u zgradi Predsjedništva BiH. Novinarima su se obratili Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Fahrudin Radončić je rekao da je sastanak pozitivna posljedica dogovora da se tri lidera operativno uključe i dinamiziraju stvari oko odnosa i zbivanja u Federaciji, piše Klix.ba.

Razgovarali su o izgradnji autoputeva, cesta, stanju u poljoprivredi, zdravstvu, industriji, boračkoj populaciji i drugim temama.

"Danas se sa nama našlo još 15- tak vrlo odgovornih dužnosnika, ministara, direktora. Današnji razgovori su bili vrlo konkretni i konstruktivni. Danas sam možda prvi put sretan što sam ušao u politiku jer smo se bavili operativnim dogovorima i čini mi se da ova vlast pokazuje punu odgovornost, iako je vrijeme predizbornih kampanja pred Lokalne izbore da rezultati prema građanima i reforme idu prema boljem i tu sam apsolutni optimist", kazao je lider SBB-a Fahrudin Radončić. 

Dodao je da se sastanci sutra nastavljaju u 16 sati, te da će razgovarati o funkcioniranju državne vlasti i stanju u Vijeću ministara, a Radončić je kazao da očekuje vrlo radnu i konstruktivnu atmosferu.

Dragan Čović je nakon sastanka sa Fahrudinom Radončićem i Bakirom Izetbegovićem novinarima ispred Predsjedništva BiH izjavio kako se nada da će svi nakon ovih razgovora i obećanja datih jedni drugima biti malo više optimistični.

"Dogovorili smo se da koristimo jedan kriterij za uvažavanje i partnerstvo. Ideja je tražiti rješenje za svaki problem i međusobno se uskladiti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i kršenja procedura", rekao je Čović nakon sastanka na kojem je razgovarano o nagomilanim problemima u Federaciji. 

Čović je dodao kako svi trebaju biti svjesni činjenice da u BiH postoji i zakonodavna i izvršna vlast, te kako se treba poštovati određeni red i pravila.

"Potrebno je poštivati pravila. Zna se tko su resorni ministri. Svaki resor donosi svoje izmjene zakona. Ne može jedno ministarstvo predlagati izmjene zakona za resor za koji nije nadležan", dodao je.

Čović je svjestan kako u BiH postoji veliki broj problema, ali da će ih biti i još više ukoliko se ne budu na vrijeme rješavali.

"Potrebno je da radimo kao partneri, ne samo na putu Europske unije, već i na putu velikih investicija", kazao je Čović. 

Predsjedatelj Predjsedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon petosatnog sastanka s liderima SBB-a i HDZ-a kazao da se razgovaralo o različitim temama i problemima u Federaciji. 

"Razgovarali smo gotovo pet sati i mogli smo razgovarati još deset sati, ne bi bilo puno. Nastavit će se ti razgovori. Bude predrasuda, bude pogrešnih predstava koje smo danas raščistili i to je ono što je vrijedno bilo na današnjem jako dugom sastanku na različite teme", kazao je Izetbegović. 

Dodao je da misli da će sljedeće godine krenuti veoma snažno, intenzivno u izgradnju autoputa i cesta diljem Federacije. 

"Također mislim da smo našli neka rješenja koja će olakšati rad kliničkih centara u Mostaru, Sarajevu, Tuzli. Današnji sastanak će također trasirati neka rješenja koja će pomoći poljoprivrednicima i tako dalje. Bit će tu pozitivnih direktnih efekata od današnjeg sastanka", kazao je Izetbegović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije