Novinari iz BiH, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore posjetili su HBŽ i prelijepu rijeku

Čarobni svijet rijeke Sturbe u livanjskom kraju u kojemu, uz bogat biljni i životinjski svijet, uživaju i brojni ljubitelji prirode

18.07.2023.
u 20:38

U vrijeme JNA pokraj izvora Sturbe izgrađeno je atmosko sklonište, za tadašnje standarde suvremeno opremljeno, a lokalni stanovnici nisu ništa znali sve do raspada bivše države, a koji su znali morali su šutjeti

Sturba je nestvarno lijepa rijeka u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, koja protječe kroz Livanjsko polje, piše Večernji list BiH. Izvire u istoimenom naseljenom mjestu na području Grada Livna i duga je 14,5 kilometra, a kao savršeno čista, privlači brojne turiste. Protekloga je vikenda 19 novinara iz BiH, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore posjetilo Sturbu i uživalo u čudesnoj prirodi i ljepotama kojima obiluje.

Veslanje uzvodno

Vikend je donio i prvo ovosezansko veslanje uzvodno, a djevojke iz Sarajeva koje su se odvažile za ovaj čin, kao prave profesionalke svladale su ovu rutu.

- Na Sturbi postoje dvije lokacije na kojima se nalaze vodozahvati za opskrbu vodom pa tako Sturba opskrbljuje: Dobro, Vidoše, Dole, Lopatice, Karijane, Golubić, Zabrišće i Guber. Osim toga, Sturba protječe kroz najpitomiji i najljepši krajolik Livna. Prostor Crne stine jedan je od najljepših prirodnih ambijenata koji nudi neslućene razmjere odmora, rekreacije, sporta, sportskog i turističkog ribolova - stoji u jednom od opisa Sturbe. Posebno popularan na ovoj rijeci je kanu-safari koji traje čak sat i pol vremena, nakon čega slijedi opuštanje u prekrasnom ambijentu, uz domaće proizvode. Rijeka okupi više od 600 posjetitelja godišnje, a sami kraj ima više od 100 sunčanih dana. Temperatura vode je do 14 stupnjeva.

- Rijeka Sturba najveća je rijeka u Livanjskom polju s ukupnom dužinom od 14,5 kilometara. Izvire u podnožju brda Gradina, i to iz dvaju zdenaca (1000L/s). Tipična je kraška rijeka, a većina vode dolazi iz ponora Milač s Kupreške visoravni. Sturba protječe kroz nekoliko sela, a prostor izletišta Crne stine je najljepši prirodni ambijent. Temperatura vode je 12-14 stupnjeva što je čini odličnom destinacijom za osvježenje za velikih ljetnih vrućina. Na rijeci se nalazi i nekoliko mlinova/vodenica, a jedan dio rijeke je i mušičarski revir na kojem se povremeno organiziraju natjecanja u fly-fishingu - navodi se na stranici Stur.ba.

Posebnost Livanjskog polja jest i ta da ima više od 270 vrsta ptica, a promatranje ptica je jedna od najbrže rastućih grana turizma pa je i to popularan hobi. - U Livanjskom polju dosad je registrirano 273 vrsta ptica, dok je ta brojka za cijelu BiH 351. U Ždralovcu se gnijezdi jedina kolonija velike bijele čaplje u BiH, najveća populacija bukavca u BiH, više od 20 parova eje livadarke, jedini poznati par orla kliktaša u BiH, jedan od osam parova orla bjelorepana, najvećeg europskog orla, najveća populacija kosca na Balkanu... Procjenjuje se da se u Livanjskom polju tijekom vlažnih sezona na proljetnoj migraciji zadržava do 100.000 ptica, što ovo polje izdvaja kao prostor na kojemu se koncentrira najviše ptica u BiH, a svake godine, prilikom jesenske migracije, polje prelijeće od 60.000 do 80.000 ždralova - stoji na stranici Stur.ba. Žuta pastirica, riđoglavi svračak, modrovoljka ili šareni češljugar samo su neke od zanimljivih ptica koju ćete imati prigodu vidjeti. A naš fotograf zabilježio je nestvarne prizore.

Na jednome dijelu rijeke vide se konji koji piju vodu, pasu travu... s njima su i goveda koja također bezbrižno uživaju, dok se na njezinu drugom dijelu dječaci igraju loptom, skaču u vodu... Na rijeku su došli biciklima i ponijeli sportsku opremu, što je u doba raznih, tehnoloških naprava koje su zaokupile mlade, prava rijetkost. Mladi iz drugih krajeva vjerojatno bi se preplašili prizora s obzirom na to da je životinja, ondje gdje ih je nekoć bio ogroman broj, doslovce nestalo. Kraj oko Sturbe, uz ptice, konje, goveda... dom je i srna, a jedna je odnekud i izvirila i zabilježena okom kamere. Životinje su se suživjele s posjetiteljima na Sturbi i raduju im se.

Također, u vrijeme JNA, pored izvora Sturbe izgrađeno je atomsko sklonište, za tadašnje standarde suvremeno opremljeno. Lokalni stanovnici nisu ništa znali sve do raspada bivše države, a koji su znali o tom nisu smjeli govoriti. U Domovinskom ratu sklonište je služilo kao ratna bolnica u kojoj su se obavljale i složenije operacije. Netko reče da se u tom skloništu moglo živjeti i do sto godina. Ranije je jedan od braće Puđa kazao kako su poznati mljekari u najam od Grada Livna dobili to sklonište čiji se prostor nalazi na oko 1000 metara četvornih.

Ukusni sirevi

- Objekt je pod zemljom i ima idealne uvjete za zrenje budući da planiramo proizvodnju različitih svjetskih sireva poput, među ostalim, emmentalera, camemberta, roqueforta, parmezana i grana padano sira tu će se obavljati zrenje, što bi nam trebalo omogućiti da postanemo još konkurentniji i privlačniji inozemnom tržištu. Ovdje ćemo organizirati i prezentacije za učenike promovirajući i domaći pršut, kobasice, vina i med te tako djeci od malih nogu pružati mogućnost da odrastaju uz domaće proizvode, a prvenstveno naš sir - kazao je prije nekoliko godina jedan od uspješne braće.

Sturba je, vidljivo je, po mnogočemu zanimljiva i posebna, a njezina ljepota kao rijeke, mjesta za odmor, kao prirodne ljepotice... ostavlja bez daha. Mnogi biraju neke egzotične, razvikane destinacije, a sve to, pa i puno više, imaju i kod kuće... u hercegovačkim i bosanskim krajevima. Očiti primjer je i Sturba koja, nekako sramežljivo proviruje, a ljepša je od većine onoga što nude današnje top destinacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije