Širokobriješka tvrtka KS Tueren širi proizvodnju

Čak 99 posto proizvoda se izvozi

09.05.2024.
u 11:57

Trenutačno u tvrtki radi 125 djelatnika, a do kraja ove godine planira otvoriti 40 novih radnih mjesta. Sva proizvodnja je pod kontrolom visokoobrazovanih osoba, a visokosofisticirani uređaji jamče sigurnu i pouzdanu proizvodnju

Gospodarska zona Knešpolje, udaljena tek četiri kilometra od grada i samo 500 metara od magistralne ceste M-6.1 (Mostar - Posušje), jedna je od dviju gospodarskih zona u Širokom Brijegu, koja već dulje izrasta u poslovnu zonu kojoj može pozavidjeti cijela Bosna i Hercegovina, a prema mnogim parametrima, postaje prepoznatljiva u okruženju. Naime, u malom prostornom krugu nalazi se nekoliko kompanija koje ostvaruju sjajne rezultate i većinom svoje proizvode izvoze iz BiH. Podatak da na tom području radi više od 2500 djelatnika, a da su njihovi proizvodi cijenjeni u svijetu, gdje ide više od 90 posto proizvoda urađenih na ovom prostoru, respektabilan je i za europska središta. Inače, površina građevinskog zemljišta za gospodarske namjene je 65,34 ha.

Suradnja s Njemačkom

Jedna od uspješnijih na tom prostoru je i tvrtka KS Tueren, moderna visokotehnološka europska tvrtka čija je temeljna djelatnost usredotočena na proizvodnju aluminijskih i PVC vrata i prozora, profila i drugih proizvoda od aluminija i PVC-a te projektiranje aluminijskih sustava, površinsku zaštitu aluminija te strojnu obradu aluminija i PVC-a. Danas (9. svibnja) ova uspješna tvrtka čiji su vlasnicivlasnici Kneer-Südfenster i Soldo Metali, 50-50%, otvaraju KS Aluminium u novim prostorima. U pogon pušta nove suvremene strojeve, što je i bio razlog da u razgovoru s odgovornim osobama doznamo kako je došlo do osnivanja ove tvrtke i što danas radi. - Igrom slučaja, bolje reći, spletom sretnih okolnosti tvrtke obitelji Kneer i Soldo susrele su se na sajmu građevine u Münchenu 2011. godine. U istoj toj godini tvrtka Soldo Metali postala je novi dobavljač aluminijskih profila za Kneer Grupu. Od samog početka sve je odlično funkcioniralo, tako da se od početne međusobne simpatije izrodilo prijateljstvo. Tako smo 2015. godine osnovali zajedničku tvrtku KS Tueren koja pripada 50% obiteljskoj tvrtki Kneer i 50% obiteljskoj tvrtki Soldo Metali. Kada se danas sjetim tih početaka, ulazna aluminijska vrata počeli smo proizvoditi u jednom unajmljenom prostoru. Već 2016. kupljena je parcela veličine 34.000 četvornih metara u Knešpolju, a već 2020. izgrađeno je prvih 8500 četvornih metara proizvodnog i skladišnog prostora. Tu smo počeli pod jednim krovom proizvoditi izolacijsko staklo, plastične prozore, aluminijska vrata i obloge te aluminijske panele za ulazna vrata. Godine 2021. kupljeno je i postavljeno novo postrojenje za plastifikaciju aluminijskih profila, a 2023. počeli smo s drugom fazom gradnje - 5400 četvornih metara za pogon preše za prešanje aluminijskih profila. Iste godine usporedno smo počeli i treću fazu gradnje, našu novu upravnu zgradu, a ove godine u travnju je, kao vrhunac našeg pothvata, preša puštena u rad - tvrdi Jura Soldo, jedan od osnivača tvrtke Soldo Metali te čovjek koji pod paskom prati što rade mlade snage kojima je prepušteno upravljati ovom renomiranom tvrtkom.

Od samih početaka KS Tueren prilagođava se potrebama tržišta te su se tijekom godina pogon, kao i interna organizacija tvrtke mijenjali u skladu s modernim tržišnim mijenama. Prema tvrdnjama, izrada svih proizvoda kontrolira se po najvišim standardima. Jako strogo primjenjuju svjetska postignuća, a posjeduju certifikate ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001 i QUALICOAT. - Zadovoljstvo i ekspertiza naših zaposlenika od početka su u fokusu Uprave. Tako, primjerice, uvedeni ISO 9001 sustav za upravljanje kvalitetom kontinuirano doprinosi standardizaciji poslovnih procesa, dok ISO 14001 definira upravljanje procesima u svrhu minimizacije negativnog utjecaja na okoliš i smanjenje ugljičnog otiska proizvodnje. Partnerskim ulaganjima, poduzetničkim povjerenjem i odgovornim upravljanjem te poštenim i predanim radom možemo unaprijediti proizvodnju, otvarati nova radna mjesta i omogućiti domaćim ljudima te cijelim obiteljima da rade i žive dostojno čovjeka na svojim stoljetnim ognjištima, kako mi to gotovo tri desetljeća već činimo. Uvjeren sam da tako doprinosimo pozicioniranju Hercegovine kao područja u koje se može i isplati investirati. Uvjereni smo također kako svojim poduzetništvom, ulaganjima i radom doprinosimo gospodarskom razvoju cijele Bosne i Hercegovine koja traži svoj europski put i brži ulazak u europsku gospodarsku i kulturnu zajednicu - kaže Dražen Soldo, direktor tvrtke.

Sve za izvoz

U tvornici su posebno ponosni na izradu ulaznih vrata, po kojima su poznati u Njemačkoj. Nažalost, zbog ugovorenih obveza do ovakvih vrata teško je doći na ovim prostorima. Zanimljivo je da je većina gotovih proizvoda namijenjena za izvoz, točnije, 99 posto proizvoda ove tvrtke završi u Njemačkoj. Trenutačno u tvrtki radi 125 djelatnika, a do kraja ove godine planira otvoriti 40 novih radnih mjesta. Sva proizvodnja je pod kontrolom visokoobrazovanih osoba, a visokosofisticirani uređaji jamče sigurnu i pouzdaju proizvodnju. Da je tehnologija na visokoj razini, potvrđuje i podatak da su proizvodi koji izlaze iz ove tvrtke bez primjedbi naručitelja. - Ukupna vrijednost investicija iznosi oko 25 milijuna eura. Trenutačno planiramo opskrbu naših pogona električnom energijom iz obnovljivih izvora koje ćemo sami instalirati. Zapravo, već je u tijeku izrada solarnih panela, koji će biti montirani na krovovima naših proizvodnih dvorana te ćemo osigurati proizvodnju energije za naše potrebe - tvrdi mladi direktor tvrtke Dražen Soldo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije