rukomet

Budućnost bh. rukometa nakon Eura mogu predvidjeti samo gatare

13.03.2024.
u 19:33

Sve je manje-više rečeno o nastupu reprezentacije Bosne i Hercegovine na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Jedina pohvala može se izreći samom plasmanu na natjecanje najboljih reprezentacija Starog Kontinenta s obzirom na to da je bosanskohercegovačka vrsta dvije uvodne utakmice izgubila, a potom četiri zaredom dobila i plasirala se na drugo mjesto u skupini. Sve drugo vrijedno je zaborava.

Negativne posljedice

Podsjećamo, bh. vrsta je na Europskom prvenstvu zauzela posljednje, 24. mjesto, ali više od samoga plasmana oči bode činjenica da je reprezentacija na prvenstvo došla potpuno nespremna. Logično da je nakon neuvjerljiva nastupa izbornik trebao dati ostavku, no Irfan Smajlagić to nije učinio, nego se povukao zbog "mimoilaženja" s Rukometnim savezom BiH u pogledu daljnjih planova reprezentacije.

Međutim, kriviti samo izbornika bilo bi pretenciozno. Prije Smajlagića u redoslijedu krivaca svakako je Rukometni savez BiH, odnosno njegov Upravni odbor. Zbog oprečnih stavova unutar Saveza, čiji je dio članova "zaboravio" što piše u odlukama koje su donijeli prije godinu dana, trakavici tipa - "što je starije - koka ili jaje", na kraju je presuđivalo Ministarstvo pravosuđa. Naravno, Ministarstvo je konstatiralo da je onako kako piše, a ne drukčije. Tako su pale kalkulacije pojedinih klubova i pojedinih članova Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH.

Prvenstvo je počelo s više od mjesec dana zakašnjenja. Imalo je to negativne posljedice za klubove koji su znali što je godinu dana prije dogovoreno pa su tako tempirali pripreme. Na kraju su pojedini igrači, vidjevši da prvenstvo "stoji", tražili klubove iz drugih zemalja da prakticiraju ono čime se bave, a to je da igraju rukomet.

Naravno, to se negativno odrazilo i na reprezentaciju jer, praktički, predaha uoči priprema nije ni bilo, prvi dio sezone završen je u subotu, 23. prosinca prošle godine, a pripreme su trebale početi već 24. prosinca. S obzirom na to da je Europsko prvenstvo počelo 9. siječnja 2024. godine, vremena ni za predah, a ni za pripreme nije bilo pa je tako, uz neinventivnog izbornika Smajlagića, reprezentacija potpuno nespremna otišla na Europsko prvenstvo i završila tamo gdje je završila.

To je već prošlost. No, što donosi budućnost? Uz doigravanje za Svjetsko rukometno prvenstvo u svibnju protiv jakog Portugala, pred reprezentacijom je i kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo 2026. godine. Pripreme za to veliko natjecanje već su počele. Nastupit će 32 reprezentacije, a ždrijeb kvalifikacijskih skupina održat će se 21. ožujka u 16.30 po srednjoeuropskom vremenu u Kopenhagenu. Zbog lošeg plasmana na proteklom Europskom prvenstvu bh. vrsta je iz druge pala u treću jakosnu skupinu, gdje joj društvo prave Belgija, Slovačka, Švicarska, Rumunjska, Litva, Italija i Ukrajina.

U prvoj i drugoj skupini su jače reprezentacije, a bh. reprezentaciju su u odnosu na prošlo razdoblje preskočili Farski otoci i Grčka. To je jedan par opanaka, drugi je da novi izbornik reprezentacije još nije imenovan. Naravno, nakon lutanja s manje-više prethodnim izbornicima u posljednjih petnaestak godina, red bi bio da reprezentaciju vodi neko domaće ime koje je vodilo ovdašnje klubove ili igralo za reprezentaciju, druge varijante u prošlosti su se pokazale promašajima.

Tanak igrački kadar

Jasno, vremena nema puno, Upravni odbor Rukometnoga saveza BiH mora žurno imenovati novog izbornika koji bi, uz seniorsku, mogao voditi i juniorsku vrstu kako bi učestalijima nastupima juniora mogao regrutirati nove snage koje bi mogle popuniti sadašnji prilično tanak igrački kadar. Trenutačno stanje je takvo da se budućnost, narodski kazano, ne može predvidjeti bez dobre gatare.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije