POVOLJNO POSLOVNO OKRUŽJE

BiH u 2024. mora napraviti sinergiju komora, tvrtki i vlasti

Vjekoslav Vuković
25.12.2023.
u 18:01

Kada je prije nekoliko dana Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) na svečanosti u Sarajevu uručila priznanja "Polet" najboljim bh. izvoznicima, pozornost je skrenuta na tematiku jačanja produktivnih odnosa gospodarskih subjekata i poslovne zajednice s komorskim sustavom, a sve u cilju stvaranja što povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji je i ključ podizanja produktivnosti, ali i izvoza.

Važnost suradnje

Navedeno će biti osobito bitno u vremenima čestih kriza na svjetskim tržištima, inflacijskih i recesijskih izazova, a koji traže jasno posložen sustav unutar BiH koji će jamčiti bolju razinu otpornosti na takve vanjske šokove. Naravno, novi ambijent u 2024. godini morat će biti jedan od prioriteta s obzirom na potrebu Bosne i Hercegovine da, uslijed niza izmijenjenih geopolitičkih odnosa postane država koja će, zbog geografske blizine, ali i nekih drugih prednosti, poput niske razine cijene električne energije, biti još značajnije odredište tvrtkama sa Zapada kada je riječ o ulagačkom kapitalu.

Predsjednik VTK BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković tijekom održavanja svečanosti naglasio je kako je ponosan na sve kolege koji su radili na projektu koji je trajao gotovo tri godine, a zahvala ide i njima, kao i sveučilišnim profesorima koji su dali svekoliki doprinos metodologiji i da se napravi poseban raster koji će razlikovati najbolje od najboljih.

Polet je, poručio je, sinergija gospodarske zajednice, komorskog sustava i političkog ambijenta koji treba napraviti novi moderan poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini. Vuković podsjeća na više od 70 posto izvoza koji ide u Europsku uniju te navodi kako je važno slušati što poslovna zajednica misli o poboljšanju poslovnog ambijenta.

Upravo se u ovoj ocjeni i krije najznačajnija zadaća svim akterima koji doprinose jačanju poslovne slike u BiH. Kapital traži stabilnost, političku, ali i prihvatljive uvjete koji se često odnose na što jednostavnije birokratske procedure, a sve su to izazovi koji očekuju BiH u 2024. godini. Podaci i iznosi izravnih stranih investicija za prvu polovinu ove godine ulijevaju optimizam i daju naslutiti kako će 2023. godina biti rekordna kada govorimo o financijskoj vrijednosti stranog ulaganja u BiH. Protekla godina, podsjećamo, drži rekord s ukupnim iznosom od 1,44 milijarde KM, a već je za šest mjeseci ove dosegnut iznos od više od milijardu maraka; točnije 1.041,700.000 konvertibilnih maraka (533 milijuna eura), što predstavlja povećanje od 30,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Strana ulaganja

Što će biti u 2024. godini i hoće li usporena ekonomska aktivnost u Europi imati posljedica na razinu stranih ulaganja u BiH, tek se treba vidjeti. No, država, odnosno njezine razine vlasti, moraju uspostaviti što produktivnije odnose s poslovnom zajednicom, pažljivo slušati otkucaje njihova bila, odnosno biti obzirni prema zahtjevima za poboljšanjem poslovnog ambijenta. Naravno, VTK pri tomu ima aktivnu ulogu te su Vijeću ministara i PS BiH ponudili 77 obrazloženih inicijativa za pospješenje gospodarskog ambijenta u BiH, a većina je rezultirala pozitivnim ishodom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije