Johannes Hahn

BiH treba riješiti bar dva otvorena pitanja prije nego što podnese aplikaciju za EU

Johannes Hahn
18.01.2016.
u 13:34

Pitanja koja BiH mora riješiti su prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mehanizam koordinacije

Bosna i Hercegovina treba riješiti barem dva otvorena pitanja prije nego podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Europsku uniju, kazao je komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u razgovoru za Anadolu Agency. 

Prema riječima Hahna, pitanja koja BiH mora riješiti su prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i mehanizam koordinacije koji treba profunkcionirati. 

"Nije tajna moje mišljenje da BiH treba riješiti barem dva otvorena pitanja prije nego što podnese aplikaciju za europsko članstvo. To je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i stavljanje u funkciju mahanizma koordinacije kako bi radili s nama. To je posebno važno pitanje i zato mislim da bi to trebalo biti na vrhu prioriteta i tada, naravno, svi mi bismo bili jako sretni da primimo bh. aplikaciju jer to je ono na čemu smo radili", kazao je Hahn.

Vremenska odrednica u kojoj BiH može podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, prema riječima Hahna, nije upitna. 

"Vidite, oni uvijek mogu podnijeti aplikaciju za europsko članstvo, ali ovisi od toga kakva će biti reakcija. A, naravno, reakcija bi bila da bi države članice rekle: da, ali morate ispuniti neke uvjete, učinite to", naglasio je Hahn.  

"Ja sam za to da prvo imamo rješavanje otvorenih pitanja, kako bi bila i bolja kredbilnost za podnošenje aplikacije i tada ćete imati vrlo pozitivnu reakciju europske obitelji što je također važno i za održavanje povoljnog trenutka za europske integracije u samoj zemlji", zaključio je europski komesar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije