Konferencija

BiH godišnje registrira oko 34.000 dolazaka migranata

migranti
Goran Kovacic/PIXSELL
20.02.2024.
u 19:08

Ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije Admir Katica kazao je da se u BiH godišnje registrira oko 34.000 dolazaka migranata, od kojih u Sarajevskoj županiji na dnevnoj razini boravi oko 1000.

Kazao je to tijekom dvodnevne konferencije "Dobre prakse u integraciji migranata", koju su u Sarajevu organizirali MUP Sarajevske županije (SŽ) uz podršku Misije OESS-a u BiH i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri OESS-u (ODIHR). Katica je istaknuo da migranti u SŽ-u najčešće borave u privremenim prihvatnim centrima Blažuj i Ušivak te da se otprilike zadržavaju do sedam dana. Tvrdi da su četiri petine njih samci, a jednu petinu čine obitelji.

- Ta populacija trenutačno nije sigurnosni problem i ne predstavlja veću prijetnju od lokalnog stanovništva – istaknuo je Katica. Šefica Sekcije za ljudska prava Misije OESS-a u BiH Esther Garcia Fransioli kazala je da se promjenom dinamike migracija mijenjaju i izazovi te da je očuvanje prava migranata i izbjeglica od suštinskog značaja za kohezivno, stabilno demokratsko društvo. Istaknula je da je Misija OESS-a u BiH od 2018. godine aktivno angažirana u rješavanju problema migracija, kada su proveli procjenu situacije. Navodi da obuka ima za cilj povećanje razine svijesti o međunarodnim standardima i obvezama država članica OESS-a u vezi s integracijom migranata, čime bi ojačali kapacitete domaćih vlasti i organizacija civilnog društva.

Savjetnica za migracije i slobodu kretanja OESS-ova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Alice Szczepanikova naglašava da povećanje razine poštovanja prava migranata predstavlja jednu od ključnih oblasti njihova rada te da ulaganje u integraciju migranata i izbjeglica predstavlja dugoročan i održiv odgovor na izazove povezane s migracijom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?