poduzeti hitne mjere

BHRT kao jedan od prioriteta na putu BiH ka EU

BHRT
Armin Durgut/PIXSELL
23.01.2024.
u 18:24

Jedan od prioriteta na putu BiH ka Europskoj uniji je i financijski stabilan i politički neovisan javni RTV servis. Upravo se BHRT, kao emiter na državnoj razini, od početka godine našao u poziciji da je, ne samo bez stabilnog, nego bez ikakvog financiranja. Poštivanje postojećeg ili donošenje novog zakona o javnom RTV sustavu koji bi trebao osigurati stabilno financiranje i dalje je na čekanju.

Pitanje javnih RTV servisa jedan je od 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti za otvaranje pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Kako je navedeno u izvješću Europske komisije za prošlu godinu Bosna i Hercegovina nije uvela prikladan model za naplatu pretplate koji bi osigurao financijsku održivost i političku neovisnost javnih emitera. Još nije osnovana Korporacija javnih emitera, kako je predviđeno odgovarajućim zakonom. Iz Direkcije za EU integracije poruka: treba poduzeti hitne mjere, javlja BHRT

Direktor Direkcije za EU integracije Vijeća ministara BiH Elvir Habota kaže kako je treba poduzeti mjere iz razloga da ne bude zbog ovoga ugrožen proces europskih integracija, što lako može voditi u tom smjeru.

- To je na sviom sastancima Europske komisije u vidu odbora i odbora za stabilizacijku i pridruživanje pa čak i u izvješću EK je jedna od glavnih preporukada to pitanje treba biti riješeno, pojasnio je.

- Znamo da je neovisan, samoodrživ i profesionalni javni servis jedan od 14 uvjeta na putu BiH ka pridruživanju EU i to će se morati kad tad riješiti na globalnoj razini kao što je bilo riješeno zakonom o javnom rtv sustavu 2005. godine. Što se nas tiče mi ćemo kao dio cijelog tog procesa dati svoj puni doprinos u želji da se nađe neko rješenje koje će biti adekvatno da bi se sva tri javna servisa mogla financirati na adekvatan način, rekao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Specifičnost javnih rtv servisa je bogatstvo sadržaja – od informativnog do sportskog, od dokumentarnog do zabavnog, od dječijeg do kulturnog, od omladinskog do obrazovnog.

- U dokumentarnom programu se proizvode dokumentarne reportaže, filmovi. Imamo mnogo ugovora s neovisnim produkcijama jer i po Zakonu mi treba da imamo 10 posto najmanje neovisne produkcije. Također ovdje se proizvodi nekih desetak emisija, što u našoj produkciji, što u neovisnoj produkciji. Jedna od njih je identiteti. Urednica sam te emisije to je emisija koja se bavi primarno nacionalnim manjinama, rekla je urednica Redakcije dokumentarnog programa BHT1 Dženita Zirdum.

- Programi koje kreiramo za ovu ciljnu skupinu nisu samo izvor zabave. Oni su ujedno i sredstvo kojim pokušavamo prenjeti osnovne vrijednosti, isvremeno ih edukujući o važnim temama poput kulture i istorije. Žanrovski različite emisije koje nudimo u našem programu od edukativnih do zabavnih pomažu djeci i maldima da se poistovjete s likovima i temama i pričama koje odražavaju njihovu svakodnevnu stvarnost, pojasnila je urednica Dječijeg i omladinskog programa BHT1 Emina Daut.

Financijski stabilan BHRT-a znači i više kvalitetnih sadržaja, velikih i značajnih projekata. Bogati arhiv BHRT-a najbolji je svjedok koliko je ovaj javni rtv servis sposoban realizirati prijenose i najzahtjevnijih događaja, koje niko drugi ne bi mogao uraditi na toj profesionalnoj razini. Od posjeta pape Ivana Pavla II i pape Franje, do godišnjica raznih događaja, prijenosa i vjerskih sadržaja za blagdane, ali i, na primjer, realizirati natjecanje za pjesmu Eurovizije, koje zbog nedostatka novca, već godinama nemamo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?