MCP BiH

Bh. državljanstvo 11.463 osobe stekle naturalizacijom

09.04.2017.
u 11:00

Na objavljeni poziv iz 2015. za sve osobe koje su stekle državljanstvo Bosne i Hercegovine naturalizacijom poslije 6. travnja 1992., a prije 1. siječnja 2006. javilo se oko 70 osoba, potvrđeno je Feni iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Naime, Ministarstvo civilnih poslova je dužno, na osnovi Zakona o državljanstvu, provesti reviziju statusa osoba naturaliziranih poslije 6. travnja 1992., a prije 1. siječnja 2006. Ministarstvo razmatra status osoba koje su stekle državljanstvo naturalizacijom, a koje prethodno nisu imale dodijeljen jedinstveni matični broj, ili kojima je na teritoriju BiH dodijeljen novi jedinstveni matični broj državljana BiH u tom razdoblju. S tim ciljem, Ministarstvo razmatra informacije koje pružaju osobe o kojima je riječ, kao i informacije prikupljene po službenoj dužnosti, a na zahtjev Ministarstva, osobe o kojima je riječ i nadležna tijela u BiH, moraju mu dostaviti sve potrebne informacije u roku koji Ministarstvo odredi. Državljanstvo BiH neće biti oduzeto ako osoba o kojoj je riječ ispuni uvjete za naturalizaciju ili olakšanu naturalizaciju i ako je jasno da osoba o kojoj je riječ nije bila svjesna da propisi nisu bili primijenjeni.

Iz Ministarstva su istaknuli kako je razlog za objavljivanje ovog poziva od 5. listopada 2015. veliki broj nepoznatih adresa osoba koje podliježu postupku revizije, te osobe se više ne nalaze na adresama u BiH koje su prijavile u vrijeme stjecanja državljanstva, niti na adresama u državama rođenja, a ni na adresama u inozemstvu. Podsjetili su da su se u medijima pojavljivali netočni navodi da se provodi treća revizija državljanstava, ali iz Ministarstva civilnih poslova kažu da je revizija jedna i traje u kontinuitetu od 1999., a poziv je raspisan treći put kako bi se omogućilo svim bh. državljanima koji podliježu reviziji, da budu obaviješteni o svojim obvezama, a posebno osobama s nepoznatim adresama. Na ovaj način treći put pružena je mogućnost svima koji su predmet revizije dostaviti traženu dokumentaciju (opći pozivi iz 2006., 2008. i 2015. godine) ako žele zadržati stečeno državljanstvo BiH. Ukupan broj osoba koje su naturalizacijom stekle državljanstvo Bosne i Hercegovine je 11.463. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije