Gubici se gomilaju

Alarm za opstanak BHRT-a i dalje upaljen

bhrt
BHRT
11.01.2024.
u 07:13

Naplate RTV pristojbe putem računa za struju nema, čime je javni servis ostao bez osnovnog načina financiranja. Gubici se gomilaju iako dugovanja prema BHRT-u samo od entitetskog emitera RTRS-a premašuju 80 milijuna maraka

Rješenje problema za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine još se ne nazire. Da se Javni servis države Bosne i Hercegvoine ne smije dovesti u pitanje, još jednom su potvrdili predstavnici stranaka Trojke koji su održali sastanak kako bi pronašli bar privremeno rješenje i spriječili da radnici ostanu bez plaće. Naplate RTV pristojbe putem računa za struju nema, čime je javni servis ostao bez osnovnog načina financiranja. Gubici se gomilaju iako dugovanja prema BHRT-u samo od entitetskog emitera RTRS-a premašuju 80 milijuna maraka.

Još jedan sastanak koji je nada za opstanak javnog servisa Bosne i Hercegovine. Za stolom predstavnici stranaka Trojke. Cilj је pronaći rješenje za nagomilane probleme. Volja postoji, kazali su sudionic sastanka, te poručili kako im je imperativ spašavanje javnog servisa države Bosne i Hercegovine. Rješenja su spremna, ali i sastanci na kojima bi se ta rješenja mogla usvojiti.

- Iznalazimo neka rješenja, imat ćemo dodatne sastanke i mogu vam najaviti sastanak u petak. još ne znamo lokaciju ali vjerojatno će biti ovdje u Vladi FBiH. U petak ćemo opet sjesti i tu ćemo imati puno više detalja, rekao je predsjednik Naše stranke Edin Forto, javlja BHRT.

U petak će na sastanak i direktori BHRT-a i Televizije Federacije. Pred njima će se naći potencijalna rješenja gorućih problema. Neka od tih rješenja predviđena su i kroz djelovanje Vlade Federacije, no danas bez detalja što to podrazumijeva. No, i dalje je alarm za opstanak BHRT-a upaljen.

- Stanje u kojem se nalazi kompletan servis je katastrofalno. Još neke otežavajuće okolnosti su tu a to je činjenica da nisu naplatili RTV taksu od prosinca usložnile su cijeli proces, rekao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Da je BHRT došao do zida te da su potrebnа rješenja odmah najјasnije pokazuje da na računima za struju više nema RTV takse. Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine za BHRT kazali su kako ovo javno poduzeće i dalje stoji na raspolaganju rukovodstvima javnih servisa u Bosni i Hercegovini, i kako stoji u odgovoru za BHRT iskazuju spremnost da se nastavi suradnja na prikupljanju RТV takse, kroz ugovorni odnos, uz poštivanje zakonskih odredbi. No, pojašnjavaju da je EP BiH prestala iskazivati na računima za električnu energiju RTV taksu sa datumom izdavanja nakon 3. siječnja 2024. godine jer Ankes 2 na Ugovor o poslovnoj suradnji o naplati RTV takse je zaključen sa 31. 12. prošle godine

- Računi za električnu energiju koji se izdaju u mjesecu siječnju 2024. godine predstavljaju siječanjske račune neovisno o činjenici što je električna energija isporučivana u kontinuitetu i što zahvaćaju obračunsko razdoblje iz mjeseca prosinca 2023. godine. Analogno tome je li Elektroprivreda BiH nastavila iskazivati RTV taksu na računima za električnu energiju koji su izdani nakon 03.01.2024. godine izašla bi iz vremenskog okvira koji je bio reguliran Ugovorom o poslovnoj suradnji na naplati RTV takse, a čija je primjena naknadno produžavana Aneksom 1 i 2., navode iz Elektroprivreda BiH.

Osim ovih tu su stari gorući problemi na čije rješenje se čeka godinama, a koji su sada prioritet. Među njima postavlja se pitanje funkcioniranja Federalne televizije, jer je manadžmentu i rukovodstvu ove televizije mandat istekao još 2013. godine.

- Mi to želimo vratiti u zakonske okvire. Smatramo da treba da svi funkcioniraju u skladu sa zakonom i da imamo rukovodstvo kuća koje će funkcionirati na zakonskoj osnovi, kaže predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

- Pogledajte paradoks, ovi koji su napravili ovaj problem, vlast koju smo preuzeli od SDA i DF su blokirali procesa na federalnoj razini. Ne možemo ići na usvajanje odluke o privremenom finaciranju zato što su blokirana radna tjela a tu su neka od rješenja ne samo za ovaj mjesec već i neka dugoročnija rješenja. Također kroz resor ministra Forte imamo neke ideje o kojima ćemo danas i sutra intenzivno razgovarati i u narednim danima ćemo imati stalno zasjedanje po pitanju RTV servisa kako bi te stvari i privremeno i strateški dugoročno riješili, istkuno je Konaković.

Kada će doći na dnevni red imenovanje Upravnog odbora Federalne televizije kojem je mandat istekao prije više od deset godina, pitanje je jer blokada u Parlamentu Federacije dodatno otežava rješenje ovog problema.

- Desetljeće je to pitanje u Parlamentu Federacije, to imenovanje uprave FTV i nikada nije razmatrano. Po mom mišljenju to treba biti jedan od ključnih prioriteta Povjerenstva za izbor i imenovanje nakon što povjerenstvo za izbor i imenovanje bude u mogućnosti satati se i razmatrati ta pitanja. Ja milim da to treba doći što prije na dnevni red i ne samo zbog FTV već čitavog javnog servisa ovo pitanje riješi, rekao je predsjednik Zakonodavno-pravnog povjerenstva ZD PFBiH Belmin Zukan.

Najveći problem Javnog servisa Bosne i Hercegovine je nepostojanje trajnog financijskog rješenja. Javni servisi se financiraju najvećim dijelom od RTV takse. Problem je star od 2017. godine kada je RTRS izašao iz zakonskog načina naplate takse, te samostalno i na području Republike Srpske naplaćuje taksu, ali je ne dijeli s emiterima iz Federacije iako bi to trebao. Federalna televizija naplaćuje taksu na području Federacije, a dio koji pripada RTRS-u zadržava za sebe. Na taj način nezakonski je na svoje račune prikupila oko 20 milijuna maraka. Za to vrijeme Televizija Bosne i Hercegovine ne može pokriti svoje zakonske obaveze, a sada je u pitanju i isplata plata za radnike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?