Afrička kuga do sada stajala RS 25 mil. KM izravne štete

Afrička kuga ponovno u Semberiji, virus potvrđen na farmi s blizu 1000 svinja

storyeditor/2021-11-25/PXL_210720_29593992.jpg
13.04.2024.
u 08:40

Virus afričke svinjske kuge ponovno je registriran na području Semberije u RS-u, i to na velikoj farmi s blizu 1000 svinja - potvrdio je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, piše Večernji list BiH.

Farmeri očajni

Na farmi u selu Dvorovi je 380 krmača i 600 prasadi, a svinje će biti eutanazirane. Pomoćnik ministra za resor veterinarstva Negoslav Lukić rekao je da je donesena odluka o proglašenju zaraženog područja od tri kilometra i ugroženog područja od deset kilometara u Bijeljini. - Ministarstvo poljoprivrede prije desetak dana donijelo je mjeru zabrane prometa svinja na stočnim tržnicama jer ih je struka prepoznala kao mjesta gdje se obavlja ilegalan promet životinja - rekao je Lukić. On je naveo da će sve životinje na farmi gdje je potvrđena svinjska kuga biti eutanazirane i konstatirao da Bijeljina i dalje nema osigurano stočno groblje, što je obveza svake lokalne uprave u skladu sa Zakonom o veterinarstvu. - Nažalost, stočna groblja nisu osigurana u Bijeljini, ali postoje dvije lokacije za koje mi je rečeno da će na jednoj od njih biti zbrinute eutanazirane životinje - rekao je pomoćnik ministra. Prema njegovim riječima, pojava afričke svinjske kuge na farmi u Bijeljini može ugroziti proces ponovnog useljavanja životinja na farme. Posljednji slučaj afričke svinjske kuge na području Semberije zabilježen je 12. siječnja, a farmeri iz RS-a ističu da su krivci za izbijanje nove zaraze pojedini farmeri, ali i klaoničari zbog nepoštovanja mjera. Predsjednik Udruge svinjara RS-a Mišo Maljičić kaže da su sada svi uzgajivači svinja u velikom strahu. – Pojedinci su i dalje jako neozbiljni, odnosno ne pridržavaju se mjera koje su bile propisane, tako da je sve to dovelo do toga da imamo pojavu afričke kuge – istaknuo je Maljičić. Dodaje da farmeri, ali i sami klaoničari, uopće ne vode računa, ali i podcjenjuju opasnost afričke kuge, kako kaže Maljičić, zbog sitnog osobnog interesa. – U ovoj situaciji, kako su se pojedini ophodili prema virusu afričke kuge, nas u Udruzi i ne čudi pojava zaraze, tako da je sada ugrožen cijeli sustav svinjogojstva – objasnio je Maljičić. Naveo je kako se sada boje da se virus raznio po Semberiji. Kako je rekao, sve svinje koje su zaražene nisu bile obilježene te je dodao da veliki problem predstavlja i to što se krilo da su ove životinje zaražene afričkom kugom.

Farme puste

Lukić je naveo kako je RS afrička svinjska kuga do sada stajala 25 milijuna KM izravne štete kao posljedice neodgovornog ponašanja ljudi, odnosno zbog ilegalnog prometa životinja. Pomoćnik ministra za veterinarstvo ponovno je uputio apel farmerima da podignu na najvišu razinu odgovornost i provođenje biosigurnosnih mjera. Lukić je rekao da su kontrolirani restorani, objekti koji nisu odobreni za klanje životinja, a u kojima se vrši klanje bez nadzora i pregleda, kao i promet životinja. Zbog afričke svinjske kuge na području Semberije i Majevice do sredine studenoga prošle godine eutanazirano je više od 40.000 svinja. Afrička svinjska kuga desetkovala je farme na sjeveroistoku zemlje. Prema procjenama veterinara, oko 80% svinja u Semberiji je eutanazirano, a mnoge farme su još uvijek puste. Posljedice pojave afričke kuge u BiH bit će katastrofalne, o čemu najbolje svjedoče primjeri zemalja u regiju, koje se godinama bore s iskorjenjivanjem zaraze. - Ova bolest je osakatila naše svinjogojstvo i, nažalost, posljedica svega toga je da ćemo ove i idućih godina konzumirati meso koje se uvozi. Još uvijek nije počelo masovno ubacivanje svinja, ali će se u idućem razdoblju raditi, posebno koji postotak će se ubacivati u ovim područjima gdje je bila eksplozija zaraze, selima prema Brčkom - kazao je krajem prošle godine Slaviša Cacanović, doktor veterinarske medicine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?