1. svibnja 1895., postao prvi grad u Europi s cjelodnevnom tramvajskom linijom

128 godina od prvog električnog tramvaja u Sarajevu

02.05.2023.
u 17:34

Na jučerašnji dan, 1. svibnja 1895. godine, Sarajevom je počeo prometovati prvi električni tramvaj (gotovo dvije godine prije nego u Beču) zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču (službeno počeo s radom 1. siječnja 1885., a u ljeto 1884. počelo se s kopanjem ulica i polaganjem tramvajskih tračnica).

Prometovao je od Željezničkog kolodvora do Latinske ćuprije, a time je Sarajevo postalo prvi grad u Europi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju, piše agroklub.ba. Prva tramvajska pruga bila je duga 3,1 km i imala je samo jedan trak kojim je tramvaj prometovao. Prvi "tramvajdžija" bio je Johan Hanke.

Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata i mogao je primiti 24 putnika. U početku je uglavnom kružio poluprazan, no već iduće godine, 6. rujna, električni tramvaj zabilježit će rekordan broj prevezenih putnika - čak 3800 ili gotovo 15 posto cjelokupnog stanovništva Sarajeva.

Istodobno s prvim električnim tramvajem, Sarajevo je dobilo i električnu rasvjetu na ulicama. Te 1895. Sarajevo je ušlo u red tehnički najmodernijih europskih prijestolnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije