Prirodom do zdravlja

Veliki broj sirovina nabavljam iz Hercegovine. Kratak rok trajanja znači da je riječ o prirodnoj kozmetici

22.01.2017.
u 08:00

Upotreba kozmetičkih proizvoda postala je svakodnevna. Upravo zbog toga većina potrošača prestala se pitati koji se sastojci nalaze u proizvodima koji se koriste i kako oni utječu na zdravlje. Izrada prirodne kozmetike više i nije takav bauk kao što se to nekada činilo. O prirodnoj kozmetici, prednostima i manama te načinu proizvodnje razgovarali smo s Dubravkom Aničić iz Banje Luke koja je svoj prvi proizvod napravila prije tri godine. - Sapune proizvodim od 2013. U početku su to bile male serije, samo za rodbinu i prijatelje, kazala je Dubravka te dodala kako je mnogo vremena provodila na formulaciji proizvoda i ispitivanju njihovih karakteristika.

Kako se rodila ideja?

Zanimalo nas je koje su prednosti, a koji pak nedostaci prirodne kozmetike. - Najveća mana prirodne kozmetike je kratak rok trajanja. Eterična ulja su lako isparljive tvari, bazna ulja podložna su oksidaciji, tako da je, i uz upotrebu prirodnih antioksidansa i konzervansa, rok trajanja prirodne kreme šest mjeseci, kazala je Dubravka te dodala kako to, s druge strane, može biti i prednost jer kupac, kada vidi kratak rok trajanja, može biti siguran kako je riječ o prirodnoj kozmetici.

Na pitanje koja je kozmetika bolja, prirodna ili industrijska, Dubravka je kazala kako ne voli govoriti je li prirodna kozmetika bolja od industrijske, kako kaže, svaki način izrade ima svoje prednosti i mane, a na kupcu je odlučiti što je najbolje za njega. U razgovoru nam je kazala i što ju je potaknulo na izradu prirodne kozmetike. - Ideja se rodila kada je moja, tada, jednogodišnja beba dobila atopijski dermatitis, a ja sam, kao farmaceutkinja, imala potrebu napraviti sapun koji bi ublažio promjene koje su nastajale na bebinoj koži, kazala je Dubravka. Nakon sapuna, počela je praviti kreme i meleme, a prošle godine plasirala je i prvu liniju prirodne kozmetike “Mystery”. Ova sugovornica kazala je kako izrađuje sapune, kreme za lice i tijelo, meleme, losione, ulja za njegu tijela, kose te ulja za masažu, a kao zajedničku stvar svim proizvodima, navela je ručnu izradu na tradicionalan način. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije