UOČI POPISA

Utjerivač dugova postalo službeno zanimanje u BiH

mišići
Filip Brala/PIXSELL
01.10.2013.
u 08:52

U opisu posla utjerivača je naplaćivanje potraživanja na osnovi računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje

Na formalnom popisu zanimanja, koji objavljuje Agencija za statistiku BiH, našla su se i neka nesvakidašnja, kao što su čuvar usporene vožnje i utjerivač dugova. Tako je “utjerivač dugova” od sada zakonito i regularno zanimanje iz kategorije “poreznik sa srodnim poslovima”, u čijem opisu posla je da su to službenici koji naplaćuju potraživanja na osnovi računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje. Svaki budući “čuvar usporene vožnje” je u stvari signalist, kočničar ili skretničar, koji je zadužen nadgledati brzinu vlaka. Jorgandžija, metlar, šeširdžija, sastavljač baterija, još su neka od formalnih zanimanja u BiH koja možete navesti u formalnim dokumentima.Klasifikacija zanimanja je inače obvezan statistički standard koji se koristi pri evidentiranju, obradi i analiziranju podataka koji su važni za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH. “U BiH je nekad zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem, i to ju je pratilo sve vrijeme kao njena osobna karakteristika. Međutim, prestrukturiranjem našeg gospodarstva ponavljaju se novi poslovi, pa se javila i potreba da se definiraju klasifikacije koje se steknu obrazovanjem, ali i onih drugih, zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac”, stoji u objašnjenju namjene klasifikacije.

Zanimanja se definiraju prema sadržaju rada u zanimanju, na primjer pletač košara, zatim prema rezultatu rada - ribar, ili prema mjestu obavljanja posla - skladištar, ili prema sredstvima rada, kao što je na primjer rukovalac postrojenjem.

Na siteu Agencije za statistiku BiH može se naći i šifrarski popis zanimanja u BiH, pa su u kategoriju “travari” svrstana zanimanja vrač, seoski iscjelitelj...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?