sjednica

Usvojen Prijedlog Strategije razvoja HNŽ-a

VLADA HNŽ-A
23.03.2017.
u 15:56

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u četvrtak je na sjednici u Mostaru razmatrala i usvojila Prijedlog Strategije razvoja HNŽ-a za razdoblje 2017. - 2020. godina.

O Strategiji, kao jednom od ključnih strateško-planskih dokumenata Vlade, a koja obuhvaća ekonomski i društveni razvoj kroz korištenje i apsorpciju raspoloživih prirodnih resursa, uvodno su govorili predsjednik Županijskog odbora za razvoj Ivan Jurilj i voditeljica konzultantskog tima za izradu Strategije Katerina Malić-Bandur, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Istaknuli su kako je temeljem provedene socioekonomske analize u HNŽ-u, definirana vizija razvoja HNŽ-a do 2020. godine koja predstavlja temelj za rad i aktivnosti svih građana koji žive na ovom geografskom području.

S ciljem kreiranja mehanizma za ostvarenje vizije razvoja, a kako bi se osigurala veza između vizije razvoja i konkretnih budućih akcija, definirana su tri strateška cilja HNŽ-a do 2020. godine.

Riječ je o podizanju konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, poboljšanju kvaliteta života građana sukladno standardima EU i održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prihodovnim i infrastrukturnim resursima.

Strategija obuhvaća i popis prioritetnih mjera u svakom sektoru, koje omogućavaju ostvarivanje postavljenih ciljeva putem provedbe operativnih aktivnosti, čime se stvara osnova za sveukupno implementiranje Strategije.

Zaključeno je kako je financijski okvir za provedbu Strategije usklađen s mogućnostima Proračuna HNŽ-a i dostupnim izvorima financiranja u razdoblju do 2020. godine.

Nakon današnje rasprave i usvajanja, Prijedlog Strategije razvoja bit će upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Vlada je na sjednici usvojila Nacrt zakona o prosvjetnoj inspekciji u HNŽ-u, kojim se uređuje organiziranje i područje rada Inspektorata Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, te prava, dužnosti, ovlaštenja, obveze, vrste i postupak obavljanja nadzora, odgovornost prosvjetne inspekcije i kaznene odredbe.

Nastavljajući započete aktivnosti sudjelovanja u "Projektu energetske učinkovitosti u BiH" u 2017. godini, Vlada je usvojila Odluku o konačnom izboru objekata u HNŽ-u, koji će tim projektom biti obuhvaćeni u 2017. godini, a riječ je o Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, Osnovnoj školi kardinala Stepinca u Neumu, JU Srednja škola Jablanica i JU Srednja građevinska škola Mostar za što je planirano utrošiti 1,67 milijuna maraka.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava za novčane potpore u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji s kriterijima raspodjele sredstava "Poticaj za poljoprivredu".

Za tu nakanu, s ciljem oživljavanja i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje na području HNŽ-a, Vlada je osigurala 750.000 maraka, kako bi se poljoprivredna proizvodnja učinila što konkurentnijom na tržištu.

S ciljem nastavka aktivnosti na stabiliziranju javnih financija, Vlada je usvojila Odluku o produljenju zabrane zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ministarstva i druga tijela uprave, te zaposlenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz Proračuna HNŽ-a, kao i iz izvanproračunskih fondova HNŽ-a do 30. lipnja 2017. godine, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije